Katedrála v Barceloně

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Katedrála v Barceloně
Základní informace
Slohgotická architektura a historismus
ArchitektiJaime Fabre, Bertran Riquer, Bernat Roca, Arnau Bargués, Jaume Solà, Bartolomé Gual, Andrés Escuder, Josep Oriol Mestres a August Font i Carreras
Výstavba1298
MateriálMontjuïc stone
Poloha
AdresaPla Seu, 3, Comtes, 1, Pietat, 1, Bisbe, 10 i Santa Llúcia, 2, Barri Gòtic, ŠpanělskoŠpanělsko Španělsko
Nadmořská výška12 m
Souřadnice
Map
Další informace
WebOficiální web
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Logo Wikimedia Commons galerie na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Barcelonská katedrála, též katedrála svatého Kříže a svaté Eulálie (španělsky Catedral de la Santa Cruz y Santa Eulalia) se nachází v historické gotické čtvrti Barcelony Barri Gòtic. Výstavba katedrály, která je sídlem arcibiskupa, probíhala od 13. do 15. století. Zcela dokončena však byla až ve 20. století.

Chrám je zasvěcen jedné z patronů Barcelony, mučednici svaté Eulálii. K uctění její památky se v přilehlém dvoře chová 13 bílých hus, jejichž počet připomíná věk Eulálie v době, kdy zemřela.[1]

Historický vývoj[editovat | editovat zdroj]

Půdorys katedrály

Základní kámen katedrály byl položen 1. května 1298 v době vlády Jakuba II. Ani po více než dvou dalších stoletích však stavba nebyla dokončená. Dostavba přišla až v 19. století, kdy se na ni roku 1860 rozhodl věnovat své peníze barcelonský obchodník Manuel Girona. Fasádu průčelí projektoval architekt José Oriol Mestre, realizovala se v letech 1887–1890.[2] Centrální věž byla dokončena teprve v roce 1913.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Barcelonská katedrála je trojlodní bazilikou, ke které přiléhá řada kaplí. Na jižní straně katedrály se nachází klášterní budovy s rajským dvorem.

Interiér[editovat | editovat zdroj]

Jedním z nejdůležitějších děl katalánského gotického stylu jsou chórové lavice ze 14. a 15. století. Na jejich zadní straně se nacházejí erby Řádu zlatého rouna z 16. století.

Nejcennějšími uměleckými díly v katedrále jsou oltářní obrazy, na kterých je zpodobněn mj. svatý Ambrož nebo svatý Martin.

Fotogalerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Catedral de Barcelona: Traditions [online]. Catedral de Barcelona. Dostupné online. (anglicky) 
  2. SVITÁKOVÁ, Kristina. Barcelonská katedrála sv. Kříže a sv. Eulálie [online]. Studium Artium Magazín, 2016-11-1. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]