Katedrála svatého Erika (Stockholm)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Katedrála svatého Erika
Katedrála svatého Erika
Katedrála svatého Erika
Místo
StátŠvédskoŠvédsko Švédsko
Souřadnice
Map
Základní informace
Církevkatolicismus
ZasvěceníErik IX. Svatý
Architektonický popis
ArchitektHans Westman
Stavební slohnovorománský sloh
Výstavba1892
Další informace
AdresaFolkungagatan 46, Stockholm město, ŠvédskoŠvédsko Švédsko
UliceFolkungagatan
Oficiální webOficiální web
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Interiér katedrály

Katedrála svatého Erika je římskokatolická katedrála, nacházející se v hlavním městě Švédska Stockholmu. Švédsko je od dob reformace (16. století) protestantskou zemí. Římskokatolická církev zde byla pronásledována a k její legalizaci došlo až v druhé polovině 19. století.

Dějiny[editovat | editovat zdroj]

Katedrála byla postavena v roce 1892, kdy byla ve Švédském království po dlouhých letech zákazu tolerována římskokatolická církev. Počet katolíků začal růst zejména po přistěhovalecké vlně z Polska a z jiných katolických zemí. Přibývá však i počet konvertitů švédského původu. Od roku 1953kostel statut katedrály. Kapacita původního kostela byla malá, proto byla v roce 1983 zrealizovaná velká rekonstrukce a kostel se výrazně rozšířil. Přizpůsobil se tak potřebám rychle rostoucí římskokatolické komunity v hlavním městě země. 8. června 1989 navštívil katedrálu papež Jan Pavel II.

Katedrála je pojmenována po švédském králi z 12. století Eriku IX., Který měl výrazný podíl na christianizaci skandinávských zemí. Římskokatolická církev ho za jeho zásluhy svatořečila.

Architektura[editovat | editovat zdroj]

Jde o jednolodní baziliku se dvěma věžemi, které dosahují výšky 27 metrů. Neorománskou fasádu zdobí portál s rozetou. interiér chrámu je také novorománský s výraznými prvky moderny. V chrámu se nacházejí obrazy a sochy světců švédského původu a velmi zajímavá křížová cesta. Nejvýraznější rekonstrukce z roku 1983 kostel výrazně rozšířila a zmodernizovala. Byla financována z darů místních katolíků, hlavně německého původu.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Katedrála svätého Erika (Štokholm) na slovenské Wikipedii.