Katedrála jména Nejsvětější Panny Marie (Minsk)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Katedrála jména Nejsvětější Panny Marie
Místo
StátBěloruskoBělorusko Bělorusko
Souřadnice
Map
Základní informace
Církevkatolicismus
ZasvěceníPanna Maria
Architektonický popis
Stavební slohbarokní architektura
Výstavba1710
Další informace
AdresaMinsk, BěloruskoBělorusko Bělorusko
Oficiální webOficiální web
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Katedrála jména Nejsvětější Panny Marie (bělorusky Архікафедральны касцёл Імя Найсвяцейшай Дзевы Марыі, Archikafedralny kascjol Imja Najsvjacejšaj Dzevy Maryji) je římskokatolickou katedrálou, stojící ve staré části běloruského hlavního města Minsk, na náměstí Svobody čp. 9, naproti obnovené Staré radnici.

Dějiny[editovat | editovat zdroj]

Katedrála se stavěla v letech 17101732 v barokním architektonickém stylu, který se místně nazýval podle litevského hlavního města Vilnius (Vilno) „vilenské baroko“. Chrám vznikl nedaleko jezuitské školy a zpočátku patřil právě jezuitům. Od roku 1798 byl povýšen na katedrální chrám nově vzniklé Mogilevské církevní provincie. Stal se symbolem římských katolíků ve městě Minsk.

Roku 1934 ho během komunistické diktatury úřady zavřely a nechaly přestavět na garáže. Budova chátrala a byla umělecky znehodnocena. Během německé okupace 1941 Němci vrátili katedrálu minským katolíkům, ale po válce ji komunisté znovu zavřeli. Římskokatolické církvi byl navrácen až v roce 1993 a potom následovala rozsáhlá rekonstrukce. Po opravě byl znovu vysvěcen (1997).

Současnost[editovat | editovat zdroj]

Dnes je katedrála opět důstojným svatostánkem běloruských římských katolíků. Její impozantní dvě vysoké chrámové věže se staly symbolem města a jeho duchovní síly. V chrámu se konají bohoslužby v běloruském a polském jazyce.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Katedrála mena Najsvätejšej Panny Márie (rímskokatolícka) na slovenské Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]