Kateřina García

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kateřina García
Kateřina García na dvojkoncertě skupin Garcia a Druhá tráva v Hradci Králové 18. dubna 2009
Kateřina García na dvojkoncertě skupin Garcia a Druhá tráva v Hradci Králové 18. dubna 2009
Základní informace
Narození1977 (46–47 let)
Praha
PůvodČesko
Žánryfolk
Povoláníhudebník
Nástrojehlas
Aktivní roky1997
PříbuzníJiří Mucha (dědeček)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kateřina García (* 1977 Praha) je česko-španělská zpěvačka převážně irské muziky, je známá především ze skupin Dún an Doras a Garcia.

Životopis[editovat | editovat zdroj]

Matka Kateřiny je Jarmila Mucha Plocková, nemanželská dcera Jiřího Muchy a Vlasty Plockové a vnučka Alfonse Muchy. Otec se narodil v Praze Španělovi, který pocházel z Asturie, a Rusce a vystudoval zde gymnázium. Působil v různých bigbítových kapelách. Dnes žije v Barceloně.

Kateřina García se narodila v Praze. Když jí byly asi čtyři roky, rodina se přestěhovala do Barcelony, kde Kateřina vyrůstala. V 15 letech se s matkou vrátily do Prahy a Kateřina zde vystudovala gymnázium. Nyní učí španělštinu na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy a na Trinity College v Dublinu, kde žije.

Mluví česky, španělsky, katalánsky, anglicky, francouzsky, trochu irsky a řecky[1].

Hudba[editovat | editovat zdroj]

Kateřina García se už od dětství zajímá o irskou hudbu. Od třetí do páté třídy chodila do hudební školy na zobcovou flétnu, jiné hudební vzdělání nemá. Po návratu do Prahy se seznámila s kapelou Púca Rua, občas s ní hostovala na koncertech (od roku 1997) a posléze založila spolu s hudebníkem této kapely, René Starhonem, vlastní kapelu Dún an Doras, která od té doby vydala tři alba, z původní sestavy v ní dodnes zůstala pouze García. V současné době však má skupina zdravotní pauzu.

Její písničky na dlouho ovlivnily českou tolkienistickou tvorbu. García spolupracovala s kapelou Teagrass na natáčení živého alba Večírek. Zde se seznámila s Lubošem Malinou[2], se kterým pak dále spolupracovala na dalších projektech (Druhá tráva, Malinaband a Afterparty Band). Malina také nahrával banjo pro Dún an Doras. V roce 2005 vzniklo seskupení Kal y Kanto hrající balkánské, španělské a sefardské písně, kde mj. zpívá a hraje Kateřinina sestra Barbora. V létě 2006 založila Kateřina García s Lubošem Malinou skupinu Garcia. S touto kapelou v současnosti koncertuje. Jejich debutové album Woven Ways bylo nominováno na Anděla v kategorii World music.

Vedle české kapely Garcia se Kateřina García podílí i na několika hudebních projektech v Dublinu. S Jamesem Ryanem a Alanem Dohertym tvoří kapelu Gráda, zpívá i s Johnnym Tennantem, spoluhráčem z Dún an Doras, a někdy také vystupuje sama, a cappella.[3] Se sestrou Barborou má hudební projekt Kon Sira...

Diskografie[editovat | editovat zdroj]

Hostování[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Kateřina García: hledání kořenů muzikantských i lidských, rozhovor s Kateřinou García, Helena Bretfeldová, Folk & Country 9/2007, s. 8-11. Dostupné online Archivováno 9. 4. 2008 na Wayback Machine.
  2. Luboš Malina o projektu Garcia, rozhovor s Lubošem Malinou na Folktime.cz 11. září 2007, dostupné online Archivováno 26. 10. 2007 na Wayback Machine.
  3. TESAŘ, Milan: Nenechat se přemlouvat. Rozhovor s Kateřinou García a Lubošem Malinou. Folk, listopad 2010: s. 18–21.
  4. Písně Středozemě: stránky kapely Dostupné online
  5. Nakladatelství Straky na Vrbě: CD Slavnosti Středozemě Dostupné online

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]