Kataklysm

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kataklysm
kapela Kataklysm, 2014
kapela Kataklysm, 2014
Základní informace
PůvodKanada Montreal, Québec, Kanada
Žánrydeath metal
Aktivní roky1991–současnost
VydavatelNuclear Blast
Příbuzná témataDechrist
Webkataklysmrocks.com
Současní členové
Maurizio Iacono
Jean-Francois Dagenais
Stephane Barbe
Max Duhamel
Dřívější členové
Sylvain Houde
Martin Murais
Nick Miller
Ariel Saied
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kataklysm (česky znamená kataklyzma) je kanadská hudební skupina hrající death metal, ačkoli první 2 alba spadají spíše do grindcore. Byla založena v roce 1991.

Historie[editovat | editovat zdroj]

V roce 1992 Kataklysm vydali třískladbové demo s názvem The Death Gate Cycle of Reincarnation. Tímto počinem si začali získávat uznání a také navázali kontakty s německým vydavatelstvím Nuclear Blast.

V roce 1994 podepsali Kataklysm nahrávací smlouvu a nahráli další demo The Vortex of Resurrection a poté následují s debutovým EP The Mystical Gate of Reincarnation. Kapela ukázala světu novou tvář brutální hudby. Kritici se shodují — na Kataklysm se jen tak nezapomene.[zdroj?]

V roce 1995 vydala kapela své první dlouhometrážní album Sorcery. V témže roce se vydali na evropské turné s kapelami Deicide, Cathedral, Brutal Truth, Sinister a Fleshcrawl, turné poté pokračovalo i v USA, Kanadě a v Mexiku.

V roce 1996 vydala kapela své druhé album Temple of Knowledge, které je techničtější a brutálnější. Za zmínku stojí singl The Awakener (Buditel).

V roce 1997 nastaly problémy s vydavatelem Nuclear Blast[zdroj?], ale i přesto vydali kapele reedci The Mystical Gate of Reincarnation & Sorcery spolu s bonusovými skladbami.

V roce 1998 se kapela začala označovat pojmem hyperblast.[zdroj?] Z kapely také odchází zakládající člen, zpěvák Sylvain Houde. Nahrazuje ho baskytarista Maurizio Iacono. Kapela se uchyluje pod křídla nahrávací firmy Hypnotic International a vydávají CD Victims of This Fallen World – na tomto albu kapela začíná používat prvky hardcoru a doom metalu. Ve stejném roce se vydávají na turné s kapelami Vader, Fleshcrawl, Cannibal Corpse a Dark Funeral po Evropě. Kapela také vydává limitované live album s názvem Northern Hyperblast Live, které bylo vydáno pouze v Německu a Kanadě.

V roce 1999 Kataklysm odcházejí od Hypnotic International a znovu podepisují smlouvu s Nuclear Blast — problémy byly vyřešeny.

V roce 2000 kapela vydává své již čtvrté album s názvem The Prophecy. Album je kritikou velmi dobře přijato s stává se uznávaným. Produkoval jí kytarista kapely Jean-Francois Degenais, stejně jako předchozí počin. Následují další koncerty a v roce 2001 CD s názvem Epic a o rok později Shadows & Dust.

V roce 2004 přišlo Kataklysm s albem s názvem Serenity in Fire, které na mnohé působí "měkkčím" dojmem než alba předchozí.

V roce 2006 kapela oznámila, že má nového člena - stvoření na obalu jejich nového CD s názvem In the Arms of Devastation. Je to démon se srdcem v ruce, nazvaný heartbeast. Maurizion Iacono (frontman kapely) to komentoval tak, že k tomu dospěli po skvělých ohlasech a přirovnal to k Eddiemu, maskotovi Iron Maiden.

Rok 2008 přinesl opět po dvou letech nové album s názvem Prevail.

Členové skupiny[editovat | editovat zdroj]

Současní členové[editovat | editovat zdroj]

Bývalí členové[editovat | editovat zdroj]

Diskografie[editovat | editovat zdroj]

Dema[editovat | editovat zdroj]

EP[editovat | editovat zdroj]

Studiová alba[editovat | editovat zdroj]

Živá alba (DVD) Tour Edidion[editovat | editovat zdroj]

  • Northern Hyperblast Live (1998) CD
  • Live in Deutschland - The Devastation Begins (2007) DVD
  • Prevail [Tour Edition] (2010) DVD/CD/EP
  • Iron Will: 20 Years Determined (2012) 2DVD/2CD

Reference[editovat | editovat zdroj]


Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]