Kasárna Archibalda Reisse

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Pohled na budovu v roce 2011

Kasárna Archibalda Reisse (srbsky Касарна Арчибалда Рајса/Kasarna Arčibalda Rajsa) je bývalá budova rakousko-uherských kasáren, která se nachází v srbském městě Novi Sad. Od roku 2019 se jedná o kulturní památku. Její adresa je Futoška 54.

Její areál se rozkládá u rohu ulic Futoška a Branislava Nušića. Hlavní budova s nápadnou historizující fasádou, orientovaná do Futožské ulice, je zakryta stromořadím, které ji od ulice odděluje.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Kasárna byla vybudována na louce, která původně patřila grófovi z města Futog, a kterou odkoupil tehdejší Rakousko-uherský stát. Stavební práce byly zahájeny v roce 1894. Po dokončení zde byly umístěny jednotky honvédů. Po roce 1918 připadla jugoslávské armádě a byla přejmenována na počest krále Alexandra. Po druhé světové válce byla přejmenována po Josipu Brozu Titovi, později nesla název podle Archibalda Reisse.[1] Na přelomu 20. a 21. století ji přestala armáda využívat.

Město Novi Sad se pokoušelo ji přebudovat v umělecké nebo společenské centrum, jednání s vlastníkem však byla tehdy neúspěšná. Existoval také záměr ji předat Univerzitě v Novém sadu.[2] Tento plán se začal realizovat v závěru druhé dekády 21. století.[3] Z kasárny vznikne vysokoškolský areál s názvem Kampus Visarioneum.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. ČOBANSKI, Mila; GOLUBOVIĆ, Zvonimir; KUMANOV, Živan. Novi Sad u ratu i revoluciji. Novi Sad: INSTITUT ZA IZUČAVANJE ISTORIJE VOJVODINE, 1976. 756 s. S. 294. (srbochorvatština) 
  2. Článek na portálu palmculture.eu (srbsky)
  3. Článek na portálu oradio.rs (srbsky)

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]