Kartuziánské nakladatelství

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kartuziánské nakladatelství
Statusaktivní
Rok založení1994
ZakladatelJiří Brauner
SídloKartouzská 225/6, 612 00 Brno-Královo Pole
Oficiální stránky
Oficiální stránky nakladatelství
Jiří Brauner, zakladatel Kartuziánského nakladatelství

Kartuziánské nakladatelství je katolické nakladatelství v Brně, jméno dostalo po zrušeném kartuziánském klášteře v Brně-Králově Poli. Nakladatelství bylo založeno v roce 1994, jeho zakladatelem a současně majitelem je Jiří Brauner, který původně pracoval v tiskárně jako reprodukční grafik a fotograf.

Zaměření[editovat | editovat zdroj]

Nakladatelství začínalo vydáváním pohlednic a poutních obrázků, později přibyly katechetické materiály pro děti a mládež, různé omalovánky, pexesa, leporela, novény a dětské modlitební knížečky. Od roku 2000 se zaměřilo na vydávání pracovních listů a metodik pro výuku náboženství na základních školách pro celou ČR. Vydává také zpěvníky a hudebniny, například Já jsem tady a zpívám, od Jiřího Plhoně Responsoriální žalmy pro všechny příležitosti liturgického roku.

Nabídka nakladatelství se postupem času zvětšila i na vydávání knih pro děti a mládež, k nim mimo jiné patří knihy od autorky a ilustrátorky Česlavy Talafantové O Dobré paní Zdislavě, Jak slovo na Velkou Moravu přišlo, komiksový sešit Kde je ten právě narozený král? Spisovatelka Ludmila Jančiková vydala v nakladatelství například Pohádky s malým andělem, Anička a ostrov andělů, Milena Buřilová V Tichošlápkách je pořád veselo: Kocouří příběhy, Ludmila Hénková Pohádky z parapetu. Od brněnské autorky Ilony Burdové vyšly knihy Jak s dětmi mluvit o sexu, manželství a rodičovství, Chvála ženy statečné aneb co nám feministky neřekly.

V průběhu své existence rozšířilo nakladatelství činnost na překladovou literaturu s křesťanskou tematikou, vyšly mimo jiné knihy autora Roberta kardinála Saraha Bůh, nebo nic, Timothyho Dolana Kněží pro třetí tisíciletí, Pata Colinse Jak zvládat stres, sny a přátelství, O Božím vedení.

Nakladatelství se věnuje knihám českých i zahraničních autorů, všímá si problémů současných kupříkladu kniha Lvi přicházejí od Vladimíra Palka.

V posledních letech vydává knihy, které se týkají historie, k nim se řadí kniha od Milana Nováka Náš arcivévoda císař a král Karel I. Rakouský, překladová kniha Zita - důvěrný portrét císařovny, jejímž autorem je Cyrille Debris, tématu česko-německých vztahů v knize Směli jsme zůstat Jiřího Poláka, témat holocaustu a koncentračních táborů, které řeší kniha Noc, jejímž autorem je Elie Wiesel, od Eriky Bezdíčkové kniha Moje dlouhé mlčení, Pět komínů: Příběh z Auschwitz autorky Olgy Lengyelové.

Jiří Brauner založil v roce 2011 společnost ERGO Brauner, s.r.o. v Dolních Kounicích, která se spolupodílí na činnosti nakladatelství, věnuje se tématu gulagů, například v knize Útěk ze Sibiře, jejímž autorem je Rufin Piotrikowski, v knize od Františka Poláka Cestou ze sovětských koncentráků, stejně tak v knihách Paní doktorová  0-287 aneb z Československa do gulagu spisovatelky Larysy Henijuš, Zápisky ze stalinských koncentráků Karla Goliatha, Souostroví Gulag od Alexandra Solženicyna. Několika vydání se dočkala kniha Jiřího S. Kupky Krvavé jahody, s Věrou Sosnarovou, která je hrdinkou knihy, organizuje majitel nakladatelství Jiří Brauner besedy ve školách a knihovnách o prožitých letech v gulagu a dalších pracovních táborech na Sibiři. Ke knihám, které nejsou duchovně zaměřeny, patří i kniha Zdeny Mašínové Čtyři české osudy - Tragický úděl rodiny Mašínovy, také kniha Karla Kukala Deset křížů.

Nakladatelství úzce spolupracuje s nakladatelstvím Hesperion, blízkým spolupracovníkem nakladatelství je překladatelka Lucie Cekotová.

Nejvýznamnější vydavatelské počiny[editovat | editovat zdroj]

  • KUBY, Gabriele. Globální sexuální revoluce. Brno, 2012
  • DODARO, Robert. Setrvat v pravdě Kristově. Brno, 2015
  • LAWRER, Philip F. Ztracení - Kolaps katolické kultury. Brno, 2016
  • DOLAN, Timothy. Kněží pro třetí tisíciletí. Brno, 2016
  • SARAH, Robert. Bůh, nebo nic. Brno, 2016
  • ANATRELLA, Tony. Pod vládou Narcise: Co je v sázce, když potřeme rozdíl mezi pohlavími Brno, 2018
  • LAWRER, Philip F. Ztracený pastýř: Kam papež František vede své stádo. Brno, 2019
  • SOLŽENICYN, Alexandr. Souostroví Gulag. Brno, 2021 - kompletní vydání v jednom svazku

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • HALADA, Jan. Encyklopedie českých nakladatelství 1949–2006. Praha: Libri, 2007. ISBN 978-80-7277-165-3. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]