Karl Hugo Strunz

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Karl Hugo Strunz
Narození24. února 1910
Weiden in der Oberpfalz
Úmrtí19. dubna 2006 (ve věku 96 let)
Unterwössen
Alma materMnichovská univerzita
Technická univerzita Mnichov
Povolánímineralog a vysokoškolský učitel
ZaměstnavateléTechnická univerzita Berlín
Humboldtova univerzita
Univerzita v Řezně
OceněníZáslužný kříž 1. třídy Záslužného řádu Spolkové republiky Německo
Kříž Řádu za zásluhy Spolkové republiky Německo
čestný člen Německé mineralogické společnosti
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Karl Hugo Strunz (24. února 1910 Weiden in der Oberpfalz19. dubna 2006 Unterwössen) byl německý mineralog, profesor a tvůrce v současnosti používaného systému klasifikace minerálů.

Vzdělání[editovat | editovat zdroj]

Po dokončení střední školy v Regensburgu začal studovat v roce 1929 v Mnichově na Ludwig-Maximilians-Universität přírodní vědy se zaměřením na mineralogii. V roce 1933 na této univerzitě získal doktorát z filozofie. O dva roky později získal doktorát v oboru technických věd na Technische Universität München.

V roce 1937 nastoupil do Mineralogického muzea v Berlíně a stal se asistentem Paula Ramdohra. V roce 1938 mu byl udělen titul docenta.

Od roku 1939 do konce 2. světové války působil jako docent mineralogie a petrologie na Friedrich-Wilhelm-Universität (od roku 1946 Humboldtova Univerzita) v Berlíně. Poté působil jako profesor mineralogie na Philosophisch-Theologischen Hochschule v Regensburgu, kde založil Mineralogicko-geologický institut, ze kterého později vznikl Národní výzkumný ústav aplikované mineralogie.

V roce 1951 se stal vedoucím katedry Mineralogie a petrologie na Technické univerzitě v Berlíně. Během několika let při ní vybudoval Mineralogický institut, ve kterém pak pracoval až do svého odchodu do důchodu v roce 1978. Během této doby publikoval přes 200 vědeckých prací a pojednání.

Mineralogická zkoumání zavedla Strunze do většiny zemí Evropy a několika zemí Afriky.

Karl Hugo Strunz byl zakládajícím členem Mezinárodní mineralogické asociace (IMA) a v letech 1958 – 1970 předsedou „Mineral Data Commission“ IMA. Kromě toho byl v letech 1964 – 1970 viceprezidentem a v letech 1970 – 1974 prezidentem IMA.

Dílo[editovat | editovat zdroj]

V roce 1941 poprvé vyšlo jeho dílo „Mineralogischen Tabellen", ve kterém rozdělil známé minerály podle krystalochemických vlastností do devíti tříd.

V roce 1971 byl oceněn Medailí Emanuela Bořického, která je udělována Univerzitou Karlovou v Praze.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]