Kareta obrovská

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxKareta obrovská
alternativní popis obrázku chybí
Kareta obrovská plave u korálového útesu na Havaji
Stupeň ohrožení podle IUCN
ohrožený
ohrožený druh[1]
Vědecká klasifikace
Říšeživočichové (Animalia)
Kmenstrunatci (Chordata)
Podkmenobratlovci (Vertebrata)
Třídaplazi (Reptilia)
Řádželvy (Testudines)
Podřádskrytohrdlí (Cryptodira)
Čeleďkaretovití (Cheloniidae)
Rodkareta (Chelonia)
Binomické jméno
Chelonia mydas
Linnaeus, 1758
Areál rozšíření
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kareta obrovská (Chelonia mydas) je druh velké mořské želvy z čeledi karetovitých.

Kareta obrovská obývá víceméně všechna moře v tropickém a subtropickém pásu a také některá moře v mírném pásu. Jako většina mořských želv, i tato migruje na velké vzdálenosti mezi oblastí, kde shání potravu, a hnízdištěm.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Po kožatce velké se jedná o druhou největší mořskou želvu světa, krunýř dospělé karety může být 100 až 120 cm dlouhý, a ona sama váží až 200 kg.[2] Barevný vzor na krunýři se se stárnutím želvy různě mění. Čerstvě vylíhlá mláďata mají většinou černý krunýř a světle zbarvený plastron.

Způsob života[editovat | editovat zdroj]

Kareta obrovská

Karety obrovské putují tisíce kilometrů za potravou a rozmnožováním. Samice kladou vejce do písku na pláže, na nichž se samy narodily. Samice pro vejce vyhrabává díry, do kterých je klade. Vejce i mláďata, která se z nich později líhnou, jsou oblíbenou a snadno získatelnou potravou pro spoustu živočichů,, jako jsou krabi, malí mořští savci nebo mořští ptáci. O mláďata se nikdo nestará a pravděpodobně se dospělosti dožije pouze každá stá kareta obrovská. Karety jsou dokonale přizpůsobené životu v moři a poté, co se dostanou do vody, se na souš vracejí pouze samice kvůli kladení vajec. Mláďata se živí hlavně masitou potravou, zatímco dospělci preferují rostlinnou potravu.

Ohrožení[editovat | editovat zdroj]

Kareta obrovská je coby ohrožený druh chráněna – je například na seznamu Úmluvy o mezinárodním obchodu s ohroženými druhy volně žijících živočichů a rostlin. Lidé jí ovšem škodí i neúmyslně, ať už skrze znečištění, nebo například při rybolovu, kdy často uvízne v síti s rybami. Želví mláďata jsou navíc ohrožována i některými zvířaty, například mořskými savci a kraby. Vejce klade do písku, aby byla lépe chráněna před predátory. V dospělosti jsou jejími jedinými nepřáteli větší druhy žraloků (zejména žralok tygří) a člověk.

Údaje o druhu[editovat | editovat zdroj]

poddruhy[editovat | editovat zdroj]

Délka
v průměru 78–120 cm
Hmotnost
v průměru 68–190 kg
Délka života
až kolem 80 let[3]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Červený seznam IUCN 2022.2. 9. prosince 2022. Dostupné online. [cit. 2023-01-02]
  2. HERSH, Kendalyn. Chelonia mydas (Green Turtle). Animal Diversity Web [online]. [cit. 2020-09-21]. Dostupné online. (anglicky) 
  3. https://www.stoplusjednicka.cz/nejlepe-prizpusobeni-suchozemci-petice-navstevniku-vodni-rise

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]