Karel Skála (skaut)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Karel Skála
Karel Skála – Číl
Karel Skála – Číl
Narození4. ledna 1905
Plzeň
Rakousko-UherskoRakousko-Uhersko Rakousko-Uhersko
Úmrtí28. července 1973 (ve věku 68 let)
?
ČeskoslovenskoČeskoslovensko Československo
Místo pohřbeníÚstřední hřbitov v Plzni
Alma materPrávnická fakulta Univerzity Karlovy
ChoťDagmar Skálová
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Hrob skautů Dagmar Skálové rozené Šimkové - Rakši a Karla Skály - Čila na Ústředním hřbitově v Plzni

Karel Skála – Číl (4. ledna 1905 Plzeň[1]28. července 1973) byl skautský činovník, účastník třetího odboje a politický vězeň komunistického režimu.

Život[editovat | editovat zdroj]

Narodil se v Plzni, kde vedl skautský oddíl již v době studií na vysoké škole. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy. Po přestěhování do Prahy založil se svou manželkou Dagmar nové středisko Šipka, které dokázalo fungovat i během zákazu Junáka za druhé světové války díky skrytí pod hlavičku Klubu českých turistů. Po válce působil jako velitel pražské oblasti Junáka. V Šipce tou dobou působil i mladý Václav Havel, který na něj vzpomínal jako na morální autoritu a vzor.[2]

Po únorovém převratu se zapojil do protikomunistického odboje a plánování Prokešova puče.[3] Do pomoci jeho organizátorům zapojil přes svou manželku Dagmar i stovky skautů; když byl puč v květnu 1949 prozrazen a zlikvidován Státní bezpečností, byl odsouzen na doživotí. Od nejvyššího trestu jej pravděpodobně zachránila manželka, která vzala většinu viny na sebe.[4] Vězněn byl až do roku 1965.

Během obnovy Junáka v letech 1968–1970 byl opět navržen na předsedu pražské oblasti, ale nepřijal ji s ohledem na probíhající politickou rehabilitaci; zapojil se však do skautského vzdělávání, tři roky vedl Pražskou lesní školu a vůdcovské kurzy.

Zemřel roku 1973. Pohřben byl v rodinném hrobě na Ústředním hřbitově v Plzni.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Matriční záznam o narození a křtu farnosti při kostele sv.Bartoloměje v Plzni
  2. ŠANTORA, Roman; NOSEK, Václav; JANOV, Slavomil, DOSTÁL, Václav. Skautské století. 1. vyd. Praha: Junák - svaz skautů a skautek ČR, Tiskové a distribuční centrum, 2012. ISBN 978-80-86825-72-4. 
  3. Před 70 lety zkusili svrhnout komunisty. Od pomsty uchránila skauty odvážná vedoucí. Aktuálně.cz [online]. Economia, 2019-05-17 [cit. 2020-03-29]. Dostupné online. 
  4. BALÍK, Stanislav. Junák-skaut. Příklad Velena Fanderlika. Bludov: Stanislav Balík 20 s. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]