Karel Julius, kníže z Rochefortu

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Karel Julius
kníže z Rochefortu
Narození29. srpna 1729
Paříž, Francouzské královstvíFrancouzské království Francouzské království
Úmrtí18. května 1811 (ve věku 81 let)
ManželkaMarie Jindřiška Šarlota d'Orléans-Rothelin
PotomciKarel Mériadec
Karel Ludvík Kašpar, vikomt z Rohanu, kníže z Rochefortu
Šarlota Luisa Dorota
Ludvík Kamil Julius
Klementina Karloína Jindřiška
RodRohanové
OtecKarel de Rohan
MatkaEleonora Evženie de Béthisy de Mézières
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Karel Julius de Rohan (francouzsky Charles Jules Armand de Rohan, prince de Rochefort); 29. srpna 1729, Paříž18. května 1811) byl francouzský šlechtic a kníže z Rochefortu. Byl otcem Šarloty Luisy de Rohan, tajné manželky popraveného duc d'Enghien.

Biografie[editovat | editovat zdroj]

Narodil se Karlovi de Rohan, knížeti z Rochefortu, a jeho manželce Eleonoře Evženii de Béthisy de Mézières, byl druhým dítětem ze čtyř a jejich nejstarším synem.

Jeho rodina si přisuzovala původ od vládnoucích vévodů z Bretaně a na francouzském dvoře jim bylo povoleno požívat titul zahraničního knížete. To jim umožnilo být oslovováno Výsosti a u dvora požívat dalších výsad.

Od narození byl oslovován jako kníže z Montaubanu, po smrti svého otce v únoru 1766 se stal knížetem z Rochefortu.[1]

Oženil se s Marií Jindřiškou Šarlotou d'Orléans-Rothelin, dcerou Alexandra d'Orléans, markýze z Rothelinu a Marie-Kateřiny de Roncherolles. Pár byl oddán na základě smlouvy v Église Saint-Sulpice[2] v Paříži dne 20. května 1762 a oficiálně dne 24. května 1762. Z manželství vzešlo pět dětí, z nichž pouze jedno mělo další potomky.

Jeho starší sestra Eleonora se provdala za Jeana de Merode, syna Jeana Philippa de Merode. Jeho mladší sestrou byla Madame de Brionne, slavná majitelka salonu a manželka Louise de Lorraine, knížete z Brionne.

Potomci[editovat | editovat zdroj]

  • Karel Mériadec de Rohan (16. listopadu 1763 – 21. října 1764) zemřel v dětství.
  • Karel Ludvík Kašpar de Rohan, vikomt z Rohanu, kníže z Rochefortu, vévoda z Bouillonu (1. listopadu 1765 – 7. března 1843) se oženil s Marií Luisou Josefínou de Rohan-Montbazon.
  • Šarlota Luisa Dorota de Rohan (25. října 1767 – 1. května 1841) se tajně provdala za Ludvíka Antonína, vévodu z Enghien, syna vévody z Bourbonu a jeho manželky; neměla potomky.
  • Ludvík Kamil Julius de Rohan (16. dubna 1770 – popraven v Paříži, 10. června 1794) známý jako le princ Jules; nikdy se neoženil;
  • Klementina Karolína Jindřiška de Rohan (26. října 1786 – 7. července 1850) se provdala za Františka Ludvíka de Gaudecharta, markýze de Querrieu.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Charles Jules, Prince of Rochefort na anglické Wikipedii.

  1. The Ancien Régime Peerage (4 August 1789). www.napoleon-series.org [online]. [cit. 2022-04-26]. Dostupné online. 
  2. SARDENT, Marie de. La Princesse Charlotte de Rohan et le Duc d'Enghien: un roman d'exil. [s.l.]: Émile-Paul 432 s. Dostupné online. (francouzsky)