Karel Janák

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Ing. MgA. Karel Janák
Narození24. září 1970 (53 let)
Karlovy Vary, ČeskoslovenskoČeskoslovensko Československo
BydlištěPraha
Národnostčeská
Alma materČVUT, FAMU
Povolánídivadelní a filmový režisér
ChoťRomana Goščíková
Partner(ka)Veronika Khek Kubařová[1]
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Karel Janák (* 24. září 1970 Praha) je český filmový a televizní režisér.

Studium[editovat | editovat zdroj]

V roce 1993 získal Janák titul inženýra na Fakultě jaderné a fyzikálně inženýrské ČVUT, obor fyzika pevných látek. Ještě jako systémový administrátor v Podniku výpočetní techniky v Praze (PVT) začal studovat FAMU, obor hraná režie, kde v roce 2001 získal magisterský titul.

Kariéra[editovat | editovat zdroj]

Na začátku své kariéry natáčel hlavně reklamní spoty; projekt filmu Cizinci v čase (1998) byl kvůli finančním problémům přerušen. Jeho prvním dokončeným filmem byla dětská komedie Vetřelci v Coloradu (2002), která získala tři ceny na Mezinárodním festivalu dětských filmů v Chemnitzu.

V reklamní tvorbě dosáhl mnoha ocenění, mezi jeho nejznámější reklamy patří upoutávky pro TV Nova na vysílání cyklu filmů Indiana Jones (2004), ve kterých se známý archeolog pohybuje v pražském metru, Den nezávislosti (2003) s létajícím talířem nad Václavským náměstím (cena Silver Promax, Kolín nad Rýnem), či Titanic (2002) bořící mosty na Vltavě (cena Nejlepší filmové promo v Evropě, Sevilla).

Výrazný průlom pro Karla Janáka znamenal v roce 2004 film Snowboarďáci, který získal cenu Český lev 2004 za divácky nejúspěšnější film. V březnu 2006 přišel do kin jeho film Rafťáci, ve kterém stejně jako v předchozím filmu hráli Jiří Mádl a Vojtěch Kotek, v listopadu téhož roku a potřetí se stejnou hlavní dvojicí film Ro(c)k podvraťáků.

V roce 2009 natočil film Ať žijí rytíři!. V roce 2012 dokončil televizní pohádku Dvanáct měsíčků. O dva roky později natočil další komedii, nazvanou 10 pravidel jak sbalit holku (2014).

Ocenění[editovat | editovat zdroj]

Filmografie[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Novinky.cz. 2. března 2010. Dostupné online. [cit. 2020-11-04]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]