Karel Hofman

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Tento článek je o českém malíři. O ostatních osobách se jménem Karel a podobným příjmením pojednává článek Karel Hoffmann.
Karel Hofman
Malíř Karel Hofman při práci ve svém atelieru (kol. 1942)
Malíř Karel Hofman při práci ve svém atelieru (kol. 1942)
Narození14. září 1906
Jablůnka
Rakousko-UherskoRakousko-Uhersko Rakousko-Uhersko
Úmrtí27. listopadu 1998 (ve věku 92 let)
Valašské Meziříčí
ČeskoČesko Česko
Místo pohřbeníValašské muzeum v přírodě
Alma materAkademie výtvarných umění v Praze
Povolánímalíř, učitel, grafik, výtvarník, středoškolský učitel, malíř fresek a kreslíř
DětiDrahomíra Hofmanová
Oceněnízasloužilý umělec (1976)
národní umělec (1985)
Řád práce řp (1986)
PodpisPodpis
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Seznam děl v databázi Národní knihovny
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Karel Hofman (14. září 1906, Jablůnka27. listopadu 1998, Valašské Meziříčí) byl český akademický malíř.

Život[editovat | editovat zdroj]

Hrob Karla Hofmana na Valašském Slavíně

Roku 1922 se vyučil malířem porcelánu v Jablůnce nad Bečvou. Pracoval jako malíř porcelánu v dílnách bratří Jaroňků v Rožnově pod Radhoštěm. V letech 1927 až 1933 studoval na Akademii výtvarných umění v Praze v ateliéru krajináře Otakara Nejedlého a v letech 1933–1935 studoval na Škole krásných umění v Římě. Působil jako pedagog v Baťově škole umění ve Zlíně a po válce na Střední uměleckoprůmyslové škole v Uherském Hradišti.

Od roku 1959 se soustředil na vlastní malířskou tvorbu. Věnoval se krajinomalbě, portrétní a ojediněle grafické tvorbě (cyklus 12 barevných litografií), vytvořil též několik monumentálních fresek. Uskutečnil desítky výstav u nás i v zahraničí. Měl mimořádně čilé kontakty především s italským uměleckým prostředím (výstavy v Římě, Bologni, Benátkách, Florencii, realizace monumentální fresky v Taipaně). V roce 1976 byl jmenován zasloužilým umělcem, v roce 1985 národním umělcem, v roce 1986 dostal Řád práce.[1]

Od roku 1960 žil trvale na Soláni (Velké Karlovice) v domě, který koupil od rodiny zemřelého malíře Aloise Schneiderky. Dnes je zde Valašský atelier u Hofmanů, galerie s penzionem, zahradou a s památníkem Karla Hofmana.

S manželkou Drahomírou vychoval dvě dcery, keramičku Marcelu Vajceovou-Hofmanovou a herečku Drahomíru Hofmanovou. Jeho životu a dílu je věnována monografie Dalibora Maliny Krajiny života Karla Hofmana (2008).

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Přehled výtvarných umělců: nositelé čestného titulu nár. a zasloužilý umělec, řádů, státních vyznamenání a cen. Praha: Dílo, 1988, s. 9.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]