Karel Evald

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
JUDr. Karel Evald
Narození19. ledna 1896
Praha
Rakousko-UherskoRakousko-Uhersko Rakousko-Uhersko
Úmrtí8. září 1943
Věznice Plötzensee
Německá říšeNěmecká říše Německá říše
Příčina úmrtípopraven oběšením
Národnostčeská
Povolánísoudce
DětiDagmar Evaldová, Jarmila Šikolová
RodičeMartin Evald
Příbuznísourozenci Jaroslav Evald, Jarmila Evaldová a Ladislav Evald
člen Sokola
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Karel Evald (19. ledna 1896 Praha8. září 1943 Věznice Plötzensee) byl československý soudce, sokol a odbojář z období druhé světové války popravený nacisty.

Život[editovat | editovat zdroj]

Před druhou světovou válkou[editovat | editovat zdroj]

Karel Evald se narodil 19. ledna 1896 v Praze v rodině sazeče a aktivního Sokola Martina Evalda a členem sokola byl i se svými sourozenci od útlého věku. Vystudoval Reálné gymnázium v Křemecově ulici a v roce 1915 byl přijat pražskou právnickou fakultu. Již v roce 1916 byl ale odveden do c. a k. armády a v jejích řadách se účastnil bojů bojů na Soči a na Piavě. Do Československa se vrátil v listopadu 1918 a hned druhý den se přihlásil k sokolskému pluku Stráže svobody, se kterým odjel na Slovensko bojovat s Maďary. Poté dokončil studim práv a stal se soudcem ve slovenských Sečovcích, od roku pak 1926 u okresního soudu v Košicíh. Po celou dobu byl aktivním sokolským činovníkem. Po Mnichovské dohodě se musel i s rodinou vrátit do Čech, v březnu 1939 byl jmenován soudním radou v Táboře.

Během druhé světové války[editovat | editovat zdroj]

Po německé okupaci se okamžitě zapojil do sokolských odbojových struktur. Poprvé byl zatčen v červenci 1941 načež strávil osm týdnů v terezínské Malé pevnosti, odkud se ještě nakrátko v zuboženém stavu vrátil. Po nástupu Reinharda Heydricha byla v říjnu 1941 spuštěna Akce Sokol, při které došlo k zatčení asi 1500 sokolských činovníků včetně Karla Evalda. Po šesti týdnech byl opět propuštěn. Obě výše zmíněná věznění ještě nesouvisela s odbojem, ale s jeho běžnou angažovaností v Sokole. Již za aktivní protinacistický odboj byl zatčen 23. října 1942. Vězněn byl v Táboře, Pankráci, Gollnowě a berlínské věznici Moabit. Popraven byl během tzv. Krvavých nocí 8. září 1943 v berlínské věznici Plötzensee.

Rodina[editovat | editovat zdroj]

Karel Evald měl bratry Jaroslava a Ladislava a sestru Jarmilu. Bratr Jaroslav Evald byl československým legionářem, důstojníkem a odbojářem v rámci Obrany národa. Popraven byl ve stejné věznici 10. června 1943.[1] Dcera Dagmar Evaldová byla za války nuceně nasazena, po ní a po roce 1989 se stala významnou činovnicí Sokola.[2]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Viktor Švestka – Major Jaroslav Evald – Osudy příslušníka hraničářského praporu 1 "České družiny" (článek, Fortsborník 6, Společnost přátel československého opevnění, Brno, 1999)
  2. Dagmar Evaldová na stránkách Paměti národa

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]