Kaple svatého Prokopa (Praskolesy)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kaple svatého Prokopa
Místo
StátČeskoČesko Česko
Souřadnice
Map
Základní informace
Zasvěcenísvatý Prokop
Architektonický popis
Stavební slohgotická architektura
Další informace
AdresaČeskoČesko Česko
Kód památky32596/2-373 (PkMISSezObrWD) (součást památky Kostel svatého Mikuláše)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Gotické fresky
Socha sv. Prokopa

Kaple sv. Prokopa je gotická památka v obci Praskolesy. Po r. 2005 došlo zásluhou praskoleské společnosti sv. Prokopa[1] a za vydatné pomoci obecního úřadu Praskolesy k postupné rekonstrukci této památky. Rekonstrukce, při které byly objeveny původní fresky ze 14. století, byla ukončena v r. 2014.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Kaple byla postavena v druhé polovině 14. století, pravděpodobně pro potřeby Karlštejnské kapituly, které věnoval ves Praskolesy císař Karel IV. Zakládací listina se bohužel nedochovala, takže existuje i teorie, že kapli založil některý z místních farářů 14. století.[2]

Exteriér[editovat | editovat zdroj]

Kaple je jednoduchá nevelká stavba s trojbokým závěrem a zachovalými třemi gotickými okny s kružbami. Do kaple vede původní sedlový gotický portál ze severní strany. Kaple se nachází na místě bývalého hřbitova v těsné blízkosti kostela sv. Mikuláše.

Interiér[editovat | editovat zdroj]

V letech 2005–2008 odkryl a zrestauroval Miroslav Slavík gotické fresky, které představují ve čtrnácti obrazech scény z legendy o sv. Prokopovi, dále pak fresky představující postavy archanděla Michaela, světců Jana Křtitele, Apoleny, Markéty a Anežky Římské. Na dřevěném parapetu kůru je olejomalba dvanácti apoštolů, pocházející pravděpodobně ze 17. století, s pozdější renovací v r. 1743, jak uvádí letopočet nad obrazy apoštolů. Při renovaci kaple byla odkryta pod úrovní podlahy část gotického oltáře, dnes překrytá skleněnou deskou. Prostor před oltářem byl osazen kopiemi původních dlaždic. V kapli se nacházela gotická soška sv. Prokopa, která byla nahrazena kopií a originál ze 14. století je uložen v depozitáři pražského arcibiskupství. V kapli sv. Prokopa je umístěna hrobka karlštejnských děkanů, kteří od roku 1671 pobývali na zámečku v Praskolesích.[3]

Současnost[editovat | editovat zdroj]

Památka dnes slouží k pořádání kulturních akcí, např. koncertů, výstav. Tradicí se staly výstavy vždy o víkendu kolem svátku sv. Prokopa. Kapli lze navštívit po předchozí domluvě na obecním úřadě.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Homepage. www.svprokop.cz [online]. [cit. 2017-03-22]. Dostupné online. 
  2. Duchovní život na Žebrácku ve vrcholném středověku. S. 30–33. is.cuni.cz [online]. [cit. 2017-03-20]. S. 30–33. Dostupné online. 
  3. GOTTFRIED, Libor. Praskolesy – 800let. Praskolesy: Obec Praskolesy, 2016. ISBN 978-80-260-9825-6. S. 123–135. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Všetečková Zuzana, Prix Dalibor: Nástěnné malby v kapli sv. Prokopa u Hořovic, Umění 4, 2009, str. 326–347
  • Všetečková Zuzana: Středověká nástěnná malba ve středních Čechách, NPÚ, 2011, str. 235–242

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]