Kaple svatého Jana Nepomuckého (Havlovice)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kaple svatéha Jana Nepomuckého (Havlovice)
Kaple sv. Jana Nepomuckého
Kaple sv. Jana Nepomuckého
Místo
StátČeskoČesko Česko
KrajKrálovéhradecký
okresTrutnov
ObecHavlovice
Souřadnice
Základní informace
Církevřímskokatolická
Diecézekrálovéhradecká
VikariátTrutnov
FarnostÚpice
ZasvěceníJan Nepomucký
Datum posvěcení13. května 1934
Architektonický popis
Výstavba1932-1934
Další informace
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kaple svatého Jana Nepomuckého je římskokatolická kaple v Havlovicích. Je ve vlastnictví úpické farnosti. Svatý Jan Nepomucký je i patronem obce Havlovice.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Kaple byla postavena v roce 1934 na pozemku Jakuba Kábrta z čp. 5. Nahradila jednoduchou dřevěnou zvoničku z roku 1923, která stála na pozemku Josefa Krále z čp. 13 v lokalitě Na Vřese (zvané také Na Zvonečku). V roce 1994 byla kaple opravena a byl do ní zavěšen nový zvon o váze 53 kg ze zvonařské dílny v Brodku u Přerova.

Interiér[editovat | editovat zdroj]

Oltář sv. Jana Nepomuckého byl přivezen v roce 1934, prý z neznámého kostela, pak by mohl být i ze 2. poloviny 19. století, avšak je pravděpodobnější, že byl vyroben pro tuto kapli v době její stavby. Obraz sv. Jana Nepomuckého na oltář daroval pan děkan Vojtěch z Úpice. Na evangelijní straně oltáře je socha sv. Josefa. Na epištolní straně stojí dřevořezba karmelitky svaté Terezie od Dítěte Ježíše. Obě sochy patrně vyrobila firma Břetislav Kafka v Červeném Kostelci v 30. létech 20. století, jsou darem pana katechety Janíčka a příspěvkem Josefa a Terezie Švábových.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]