Kaple svatého Jana Křtitele (Rožany)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kaple svatého Jana Křtitele v Rožanech
Průčelí kaple (2016)
Průčelí kaple (2016)
Místo
StátČeskoČesko Česko
KrajÚstecký
OkresDěčín
ObecŠluknov
LokalitaRožany
Souřadnice
Map
Základní informace
Církevřímskokatolická
Provinciečeská
Diecézelitoměřická
Vikariátděčínský
Farnostarciděkanství Šluknov
Statuskaple
Užíváníbližší informace:
o bohoslužbách
Současný majitelfarnost – arciděkanství Šluknov
ZasvěceníJan Křtitel
Datum posvěcení1936
Architektonický popis
Stavební slohnovorománský
Výstavba1936
Specifikace
Umístění oltářejihozápad
Stavební materiálkámen
Další informace
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kaple svatého Jana Křtitele, často nesprávně označovaná jako kostel, je římskokatolická kaple[1]Rožanech (místní část města Šluknov).[p 1] Novorománská stavba pochází z roku 1936.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Přestože byly Rožany ve svých počátcích přidělené k arcikněžskému stolci v Bischofswerdě, patřily do šluknovského farního okrsku. Mezi farníky se těšil zvláštní úctě svatý Jan Křtitel, proto pořádali každoročně v neděli po jeho svátku slavnostní procesí do šluknovského kostela svatého Václava.[2] Zatímco všechny okolní obce měly na svém území kostel nebo alespoň kapli, Rožany začaly s přípravami výstavby vlastního svatostánku až ve 30. letech 20. století. Prostorná kaple, zasvěcená příznačně svatému Janu Křtiteli, byla dokončena roku 1936. Sloužila k pravidelným nedělním bohoslužbám nejen pro samotné Rožany, ale také pro KrálovkuHarrachov. Vzhledem ke svému stáří se dochovala v původní podobě bez pozdějších stavebních úprav.

Kaple svatého Jana Křtitele je ve vlastnictví Římskokatolické farnosti – arciděkanství Šluknov a není památkově chráněna. Bohoslužby slouží šluknovský arciděkan P. Pavel Procházka. Konají se poslední neděli v měsíci v období od června do září.[3]

Popis[editovat | editovat zdroj]

Jednolodní neorientovaná kaple na obdélníkovém půdorysu je zakončená odsazeným presbytářem, na který navazuje sakristie. Z průčelí vystupuje hranolová věž, která vytváří středový rizalit. Původní novorománskou fasádu zdobí bosované lizény a obloučkové vlysy. Vnitřek kaple kryje plochý trámový strop. Dřevěná kruchta je usazena na zděné podezdívce. Hlavní oltář zdobí sochy svatého Jana Křtitele a Ježíše Krista. Vlevo od vítězného oblouku je umístěna dřevěná kazatelna, vpravo oltář se sochou Panny Marie.[4] Sochu anděla s dítětem zhotovil místní řezbář Franz Rosche (1885–1944). Varhany z roku 1941 vyrobila firma Hermann Eule ze saského Budyšína. Mají jeden manuál a sedm rejstříků.[5]

Okolí kaple[editovat | editovat zdroj]

Nedaleko kaple roste Javorová brána, která je od roku 1997 zařazená mezi památné stromy.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Poznámky[editovat | editovat zdroj]

  1. Rožany byly samostatnou obcí až do roku 1964, kdy se sloučily se Šluknovem. V roce 1850 se staly součástí Rožan do té doby samostatné vsi KrálovkaHarrachov.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. MACEK, Jaroslav. Katalog litoměřické diecéze AD 1997. Litoměřice: Biskupství litoměřické, 1997. 430 s. Kapitola Přehled jednotlivých farností diecéze, s. 188. 
  2. FIEDLER, Josef. Heimatskunde des politischen Bezirkes Schluckenau. 1. vyd. Rumburg: Bezirkslehrerverein, 1898. 488 s. (německy) 
  3. Rozpis bohoslužeb [online]. Šluknov: [cit. 2016-09-13]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2016-09-04. 
  4. POCHE, Emanuel, a kol. Umělecké památky Čech P/Š. Praha: Academia, 1980. S. 254. 
  5. HORÁK, Tomáš. Varhany a varhanáři Děčínska a Šluknovska. Děčín: PS Děčín, 1995. 96 s. Kapitola Kostel sv. Jana Křtitele, s. 56. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]