Kaple svatého Huberta (Lednicko-valtický areál)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kaple svatého Huberta
Kaple sv. Huberta v Lednicko-valtickém areálu
Kaple sv. Huberta v Lednicko-valtickém areálu
Místo
StátČeskoČesko Česko
Souřadnice
Map
Základní informace
Statuskaple
Další informace
AdresaValtice, Valtice, ČeskoČesko Česko
Kód památky33244/7-1760 (PkMISSezObrWD)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kaple sv. Huberta v novogotickém slohu je nejmladší z drobných staveb v Lednicko-valtickém areálu v okrese Břeclav. Kaple je chráněna jako kulturní památka České republiky.[1]

Historie a popis[editovat | editovat zdroj]

Trojboká, třemi gotickými oblouky prolomená kaple zaklenutá síťovou žebrovou klenbou byla postavena uprostřed Bořího lesa podle návrhu Jiřího Wingelmüllera (1810–1848) za vlády knížete Aloise II. z Lichtenštejna v roce 1855. Stavbě předcházely mnohaleté přípravy. Plány pocházejí z roku 1846, kámen na stavbu byl svážen od roku 1847. Stavbu realizoval po smrti architekta Jan Heidrich.[2] U kaple se konaly slavnostní mše před zahájením lovu na den sv. Huberta.[3]

Byla vystavěna z pískovcových kvádrů opatřených smyšlenými středověkými kamenickými značkami, které mají za úkol navodit pocit starobylosti stavby. Otevřenou kapli na půdorysu pravidelného trojúhelníku tvoří tři masivní pilíře spojené profilovanými lomenými oblouky. Hlavní římsa nese profilované zábradlí s atikou, v rozích jsou umístěné fiály s chrliči v podobě psa. Střecha kaple ve tvaru pravidelného jehlanu je zdobená dekorativními žebry a zakončena křížem.

Uprostřed kaple se nachází socha sv. Huberta, stojící na podstavci se sochami andělů. Autorem sochařské výzdoby je Franz Högler.[2]

Dostupnost[editovat | editovat zdroj]

Kaple se nalézá na palouku v Bořím lese mezi Valticemi, Lednicí a Břeclaví. Kolem kaple prochází žlutě značená trasa z Břeclavi do Hlohovce a červeně značená trasa z Valtic do Lednice. Je volně přístupná.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Ústřední seznam kulturních památek České republiky [online]. Praha: Národní památkový ústav [cit. 2012-07-05]. Identifikátor záznamu 144878 : kaple sv. Huberta. Památkový katalog. Hledat dokumenty v Metainformačním systému NPÚ [1]. 
  2. a b ZATLOUKAL, Pavel. Příběhy z dlouhého století-Architektura let 1750-1918 na Moravě a ve Slezsku. Olomouc: Muzeum umění + NPÚ Brno, 2002. ISBN 80-85227-49-5. S. 196–197. 
  3. [Město Valtice]. www.valtice.cz [online]. [cit. 2019-04-01]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2019-04-01. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • KORDIOVSKÝ, Emil. Lednicko-valtický areál a jeho památky. Praha: Europrinty, 2003. 73 s. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]