Kaple svaté Elišky (Chlumec)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kaple svaté Elišky
v Chlumci v okrese Ústí nad Labem
Chybí zde svobodný obrázek
Místo
StátČeskoČesko Česko
KrajÚstecký
OkresÚstí nad Labem
ObecChlumec
LokalitaChlumec
Souřadnice
Map
Základní informace
Církevřímskokatolická
Provinciečeská
Diecézelitoměřická
Vikariátústecký
FarnostChlumec
Statuskaple
Užíváníneslouží se
ZasvěceníAlžběta Uherská
Architektonický popis
Stavební slohNovogotika
Výstavba1861-1862
Specifikace
Stavební materiálkámen a zdivo
Další informace
AdresaChlumec (okres Ústí nad Labem)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kaple svaté Elišky (sv. Alžběty Durynské) je jednou z ústředních kaplí chlumecké farnosti a místního domova pro seniory.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Na základě císařského nařízení Josefa II. z roku 1781 vznikaly po celé habsburské monarchii ústavy pečující o chudé a nemocné. Zakladateli těchto institucí byly po většinou církevní řády a vysoká šlechta. O založení špitálu v Chlumci se zasloužila manželka majitele panství hraběnka Alžběta Westphalen - Furstenberg. Po její smrti 5. prosinci 1860 byla předána žádost o jeho založení zemskému místodržícímu v Čechách hraběti z Forgáchů. Jeho schválením byl poté na výročí narození zesnulé hraběnky položen 14. 8. 1861 základní kámen za účasti celé hraběcí rodiny a zástupců okolních šlechtických rodů. Po krátké bohoslužbě byly vloženy dokumenty do pamětní schránky, která byla umístěna u základního kamene a později vyzvednuta při přestavbě domova v roce 1984. Kaple, která byla v domově zřízena byla poté zasvěcena sv. Elišce, něm. Elisabeth. Na rozdíl od běžné tradice nebyly ale do schránky vloženy i mince z té doby, neboť se jevilo jako příhodnější věnovat obnos potřebným. Po dokončení stavby byl ústav předán do péče řádu Milosrdných sester sv. Kříže, které zde o své svěřence pečovaly až do roku 1960, kdy byly ve své náročné službě nahrazeny sestrami řádu Navštívení Panny Marie. [1] V období komunistické represe vůči církevním řádům byl ze strany státu kladen čím dál větší odpor a sestrám byla čím dál více omezována činnost v domově, přesto se však o chod nevyhovujícího ústavy staraly prakticky samy. Po modernizaci a přestavbě, kdy domov postupně přebíral zdravotnický personál, setry postupně odcházely na zasloužený odpočinek. S rozšířením kapacity v polovině 80 let, byly nuceny sestry stávající objekt opustit a jako náhradu získaly dva sousední domy č.p. 74 a 73. V současnosti je objekt uzpůsoben jako domov pro seniory, jehož vlastníkem je Ústecký kraj.

Bohoslužby[editovat | editovat zdroj]

Pravidelné mše se neslouží.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. PETRŽILKA, Stanislav. Kronika obce vydávaná v Chlumeckém zpravodaji. Chlumecký zpravodaj [online]. [cit. 2016-05-15]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2016-06-18. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Jiří Souček: Obrazová rukověť obcí a církevních staveb v okrese Ústí nad Labem, Ústí nad Labem, 1999, 384 stran, ISBN 80-86067-41-6, strana 102.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]