Kaple svaté Barbory (Rudice)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kaple svaté Barbory v Rudici
Kaple svaté Barbory
Místo
StátČeskoČesko Česko
Souřadnice
Základní informace
Církevřímskokatolická církev
Diecézebrněnská
DěkanátBlansko
FarnostJedovnice
ZasvěceníBarbora z Nikomédie
Architektonický popis
Stavební slohneomodernismus
Typ stavbykaple
Výstavba1999 – 2002
Další informace
AdresaRudice, ČeskoČesko Česko
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kaple svaté Barbory je moderní sakrální stavba vybudovaná v letech 1999–2002 v obci Rudice v okrese Blansko v Jihomoravském kraji.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Kromě malé kapličky sv. Antonína, neměli obyvatelé obce Rudice vlastní svatostánek a věřící docházeli na bohoslužby do kostela v nedalekých Jedovnicích. Myšlenkou postavit v Rudici větší kapli se zabýval dlouholetý jedovnický farář P. František Vavříček již v 70. letech 20. století, v době, která budování sakrálních staveb nepřála. Změna nastala až po pádu komunismu s nástupem prvního polistopadového starosty Rudice Svatopluka Nezvala; 24. 6. 1990 bylo posvěceno místo a položen základní kámen pro stavbu nové kaple podle návrhu Ing. arch. Petry Vorlíčkové z Brna. 21. září 2002 byla kaple, zasvěcená svaté Barboře, patronce horníků a jeskyňářů, slavnostně otevřena mší svatou, kterou celebroval Mons. Jiří Mikulášek, generální vikář brněnské diecéze.[1] Celkové náklady na stavbu kaple, které přesáhly 4 miliony Kč, byly pokryty především dary a příspěvky farníků.

Architektura[editovat | editovat zdroj]

Exteriér[editovat | editovat zdroj]

Hrubou stavbu tvoří dvouplášťové zdivo tloušťky 60 cm. Vnější plášť (45 cm) je z vápence z okolních zdrojů a vnitřní plášť (15 cm) je z děrovaných cihel „voštiněk“.[2] Stavba kombinuje nízkou horizontální část na čtvercovém půdorysu s vertikální, zkosenou, hmotou zvonice. Krov kaple je tvořen křížením dvou sedlových střech. V rozích je podepřen čtyřmi sloupy z modřínových kmenů. Střecha kaple i zvonice je pokryta šedou břidlicí.

Interiér[editovat | editovat zdroj]

Čtvercový půdorys kaple umožňuje jeho variabilní využití i s možností uspořádání prostoru jako večeřadla. Dominantním materiálem v interiéru, který též navrhla arch. Petra Vorlíčková, je dřevo. Kromě čtyř rohových podpěr, které byly vyrobeny z modřínových kmenů je ze dřeva též zařízení kostela (lavice, oltář), otevřený krov i modřínový oltářní kříž, dílo brněnského výtvarníka Patrika Vlčka. V kapli se též nachází novogotická socha sv. Barbory.

Ve zvonici je umístěn zvon o hmotnosti 100 kg, který nese jméno papeže Jana Pavla II. Plášť zvonu, vyrobený firmou Kadlec z Nového Hrozenkova, je ozdoben papežským znakem a heslem a reliéfy patronů obce – sv. Antonína a sv. Barbory.[3]

Současnost[editovat | editovat zdroj]

Kaple patří římskokatolické církvi. Slouží též jako obřadní síň pro všechny občany, konají se zde adventní koncerty i další kulturní akce. Správu vykonává římskokatolická farnost Jedovnice, současným farářem je ICLic. Václav Trmač.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Stručný výpis událostí jedovnické farnosti od roku 1935. www.jedovnice.cz [online]. [cit. 2015-06-21]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2015-06-21. 
  2. Rudická kaple. Hrubá stavba kaple svaté Barbory v Rudici.
  3. Rudice dostala zvon Jana Pavla II.

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • VAVERKA, Jiří, a kol. Moderní sakrální stavby církví a náboženských společností na území Čech, Moravy a Slezska. Brno: Jota, 2004. ISBN 80-7217-297-2. S. 330. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]