Kaple Všech svatých země české (České Budějovice)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kaple Všech svatých země české
kaple se zvoničkou
kaple se zvoničkou
Místo
StátČeskoČesko Česko
KrajJihočeský
OkresČeské Budějovice
ObecČeské Budějovice
LokalitaČtyři Dvory
Souřadnice
Kaple Všech svatých země české (České Budějovice) (Česko)
Základní informace
Církevpravoslavná
Statuskaple / chrám
UžíváníJihočeský okružní protopresbyterát
Architektonický popis
Stavební slohNovorománský sloh
Výstavba1869
Specifikace
Umístění oltářevýchod
Stavební materiálzděný
Další informace
Oficiální webhttp://info.pravoslaviecz.cz/ceske-budejovice/
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kaple Všech svatých země české, dříve známá jako kaple svatého Vojtěcha, je síňová kaple, která stojí u Husovy ulice v Českých Budějovicích. Kaple zasvěcená svatému Vojtěchu vznikla v roce 1869 na popud a náklady Vojtěcha Lanny mladšího.[1] Stala se první modlitebnou na západním břehu Vltavy v Českých Budějovicích. Ve zvoničce byl umístěn zvon odlitý roku 1869 firmou Perner a syn, náklady uhradil rovněž Vojtěch Lanna. Kaple byla vystavěna nad pramenem dobré pitné vody (které byl z důvodu nevhodného podloží ve Čtyřech Dvorech nedostatek), v místě, kde začaly tehdy vznikající domy vymezovat severozápadní stranu dosud neexistující návsi.[1] Když došlo k expanzi města na levém břehu Vltavy, přestávala kapacitně stačit a její úlohu převzal v letech 1938-1939 vystavěný kostel svatého Vojtěcha. Roku 1992 pronajalo zastupitelstvo města České Budějovice a římskokatolická církev kapli za symbolický poplatek Pravoslavné církvi v českých zemích a na Slovensku.[1] Ta je v současnosti již jejím jediným majitelem.[2]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b c kolektiv autorů. Encyklopedie Českých Budějovic - kostely a kaple, pravoslavná církev, Čtyři Dvory [online]. Č. Budějovice: NEBE [cit. 2016-02-02]. Dostupné online. 
  2. Státní správa zeměměřictví a katastru. Parcela - detail, Veřejný dálkový přístup [online]. Státní správa zeměměřictví a katastru [cit. 2016-02-02]. Dostupné online. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]