Kancelář prezidenta Slovenské republiky

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Kancelář prezidenta Slovenské republiky plně zabezpečuje prezidentovi Slovenské republiky podmínky pro výkon ústavních pravomocí a dalších povinností spojených s prováděním funkce hlavy státu.

Charakteristika[editovat | editovat zdroj]

Kancelář prezidenta Slovenské republiky vznikla 1. ledna 1993 v návaznosti na vznik samostatné Slovenské republiky a zvolení prvního prezidenta Slovenské republiky Michala Kováče. Zajišťuje věci spojené s výkonem funkce a pravomocí prezidenta dané Ústavou Slovenské republiky, ústavními zákony a jinými obecně závaznými právními předpisy. Podílí se na přípravě vnitřek a zahraničněpolitických aktivit prezidenta, zajišťuje jejich protokolárně, zpracovává odborné podklady, pečuje o sídlo prezidenta Slovenské republiky a objekty, které má ve své zprávě – Prezidentský (Grasalkovičův) palác, část Karáčoniho paláce, rezidence prezidenta, zámeček Hohenlohe v Tatranské Javorině ve Vysokých Tatrách. V současnosti Kancelář prezidenta Slovenské republiky sídlí v prezidentském paláci na Hodžově náměstí v Bratislavě a v části blízkého Karáčoniho palác na Štefánikově ulici. Součástí kanceláře jsou dvě regionální pracoviště v Košicích a Banské Bystrici. Pracoviště v Banské Bystrici bylo 1. ledna 2021 zrušeno.[1] V čele kanceláře prezidenta stojí vedoucí Kanceláře prezidenta Slovenské republiky, kterého jmenuje prezident.

Dosavadní vedoucí Kanceláře prezidenta Slovenské republiky[editovat | editovat zdroj]

Vojenská kancelář prezidenta Slovenské republiky[editovat | editovat zdroj]

Prezident Slovenské republiky vykonává i funkci hlavního velitele ozbrojených sil Slovenské republiky, která mu vyplývá z Ústavy Slovenské republiky. Pro zajištění jejích úkolů slouží Vojenská kancelář prezidenta Slovenské republiky, která není součástí Kanceláře prezidenta České republiky, ale přímou složkou ozbrojených sil. Do její působnosti patří i Čestná stráž prezidenta Slovenské republiky. V čele vojenské kanceláře stojí náčelník jmenován prezidentem Slovenské republiky.

Dosavadní náčelníci Vojenské kanceláře prezidenta Slovenské republiky[editovat | editovat zdroj]

Kontakty na kancelář[editovat | editovat zdroj]

Kontakt na kancelář prezidenta v platné v roce 2016 – tak jak je uvedeno na web.archive.org

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Zatvorenie regionálneho pracoviska KP SR v Banskej Bystrici - prezident.sk
  2. Vedúci kancelárie prezidenta Slovenskej republiky [online]. Kancelária prezidenta SR [cit. 2017-03-24]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2016-10-28. (slovensky) 

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Kancelária prezidenta Slovenskej republiky na slovenské Wikipedii.