Kanadský retrívr

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kanadský retrívr
Základní informace
Země původuKanadaKanada Kanada
SynonymaKanadský retrívr, novoskotský retrívr
Tělesná charakteristika
Hmotnostpsi: 20–23 kg
feny: 17–20 kg
Výška †psi: 48–51 cm
feny: 45–48 cm
Barvazrzavý s bílými znaky
Klasifikace a standard
Skupina FCI8: Slídiči, přinášeči a psi vodní
Sekce FCI1: Retrívři (s pracovní zkouškou)
FCIstandard
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah v kategorii na Commons
† výška uváděna v kohoutku

Kanadský retrívr,[1] novoskotský retrívr anebo oficiálním názvem podle Českomoravské kynologické unie Nova Scotia Duck Tolling Retriever, zkráceně toller, je psí plemeno původem z Kanady, konkrétně poloostrova Nové Skotsko [2]. Je jedním z šesti plemen loveckých psů přinašečů, retrívrů, a zároveň nejmenší a nejmladší z této skupiny. V České republice je to běžně chované plemeno.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Zmínky o tomto plemenu lze nalézt už v dokumentech ze 17. století. Plemeno vzniklo křížením svatojánského vodního psa (St. John's water dog, dnes již neexistující předchůdce retrívrů) s hnědými kokršpaněly a irskými setry – odtud původ barvy [3]. Důležitý chovný pár svatojánských psů byli tmavočervený pes Tailor a černá fena Canton, kteří byli ve šlechtění používání a od nich se odvozuje původ všech kanadských retrívrů [4]. Také se spekuluje o křížení se zlatými retrívry, chesapeaky a sheltiemi – odtud menší vzrůst a více vyvinutý hlídací pud [3]. Původní a neustálený název plemene byl „Yarmounth Toller“, současný název získalo plemeno až při uznání kanadským kennel clubem [3], které proběhlo roku 1945. 1981 uznalo plemeno nova scotia duck tolling retrívr FCI.

Nejrozšířenější chov tohoto plemene je v Dánsku, Švédsku a Kanadě [3]. Do České republiky se dostal až v roce 1996, v roce 2015 byl založen klub majitelů a příznivců tohoto plemene http://toller-klub.cz/

Etymologie[editovat | editovat zdroj]

Plavající retrívr

Název Nova Scotia duck tolling retrívr je stručným popisem plemene. To pochází z Nového Skotska (Nova Scotia) a používalo se při lovu, respektive lákání (tolling) kachen (duck). Pes vesele pobíhající na břehu řeky nebo jezera přitahoval pozornost zvědavých kachen a leckdy se za ním táhlo celé hejno. Lovec, který z úkrytu psa sledoval, tak dostal příležitost k výstřelu. Usmrcenou zvěř pak pes přinášel (retriever = přinášeč).[5]

Povaha[editovat | editovat zdroj]

Tento Toller má sytou oranžovou barvu srsti a "liščí" tvar hlavy, který je pro plemeno žádoucí.

Kanadský retrívr je příjemný pes s jiskrným temperamentem a vřelým vztahem k lidem obecně a ke svému majiteli zvlášť. Pes je přátelský, hravý, čilý a s nekomplikovanou povahou. Je velice inteligentní a dobře poslouchá. Dobře socializovaný jedinec nevykazuje známky agresivity, ale je schopný štěkáním odradit nečekané návštěvníky.

Jedná se o psa společenského, který není vhodný k celoživotnímu uzavření do kotce nebo přivázání na řetěz. Rád tráví čas se svou rodinou, nejlépe pak aktivně. Jako silný a schopný plavec je talentovaným a schopným aportérem ve vodě i na pevné zemi. Aportování je u většiny jedinců až fanatické. Díky snadné motivaci pomocí předmětu se psi velmi lehce cvičí.

Péče[editovat | editovat zdroj]

Tolleři jsou dobře přizpůsobení pro vodu

Plemeno je nenáročné z pohledu výživy i péče o srst. Středně dlouhá srst nepotřebuje úpravu a jako údržba plně postačí pravidelné česání a kartáčování. Příliš časté koupání v teplé vodě s mýdlem nebo šamponem psovi nesvědčí, koupele v přírodní čisté vodě naopak mají kladný dopad na kvalitu srsti i celkové zdraví psa, bez ohledu na momentální počasí.

Nova Scotia Duck Tolling Retriever potřebuje pravidelný pohyb. Posedávání na zápraží nebo u televize mu nesvědčí. Je to velmi přizpůsobivý pes. Doma nic neničí a v klidu vyčkává, až si na něj majitel udělá čas. V momentě, kdy se tak ale stane, stává se z něj aktivní společník schopný mnoha psích sportů.

Využití[editovat | editovat zdroj]

Stejně jako ostatní retrívři byl původně psem loveckým a v celé řadě zemí včetně České republiky se stále v myslivosti využívá. Pro svoji ovladatelnost, přátelskou povahu a výborný vztah k lidem všech věkových kategorií ale se stále více uplatňuje jako pes společenský.

Výchova tohoto retrívra je velice snadná a tak plemeno nabízí mnohá využití, jakými je WT, agility, flyball, dogfrisbee, dogtrekking, nosework, sportovní i služební výcvik či canisterapie. S rozšiřováním plemene přibývá i jedinců pracujících aktivně jako pes záchranářský.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Kanadský retrívr [online]. Hafici.cz [cit. 2013-02-01]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2013-01-14. 
  2. http://www.retriever-cz.estranky.cz/clanky/nova-scotia-duck-tolling-retriever.html [online]. 
  3. a b c d http://www.ifauna.cz/psi/clanky/r/detail/5493/nova-scotia-duck-tolling-retriever/ [online]. 
  4. http://www.pesweb.cz/cz/nova-scotia-duck-tolling-retrivr [online]. 
  5. FOGLE, Bruce. Velká encyklopedie psů. 5.. vyd. [s.l.]: Slovart, 2006. 409 s. S. 220. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]