Kamuysaurus

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxKamuysaurus
Stratigrafický výskyt: Svrchní křída, asi před 72 miliony let
alternativní popis obrázku chybí
Kosterní diagram a snímky holotypu kamuysaura.
Vědecká klasifikace
Říšeživočichové (Animalia)
Kmenstrunatci (Chordata)
Třídaplazi (Sauropsida)
Nadřáddinosauři (Dinosauria)
Řádptakopánví (Ornithischia)
PodřádOrnithopoda
ČeleďHadrosauridae
PodčeleďHadrosaurinae
RodKamuysaurus
Binomické jméno
Kamuysaurus japonicus
Kobayashi et al., 2019
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kamuysaurus ("ještěr - božstvo") byl rod hadrosauridního dinosaura, který žil asi před 72 miliony let (v období svrchní křídy) na území současného severu Japonska (objev fosilií byl učiněn u města Mukawa na ostrově Hokkaidó). Fosilie byly objeveny roku 2013 v mořských sedimentech souvrství Hakobuči (Yezo Group) v oblasti Hobetsu. Formálně byl typový druh K. japonicus popsán mezinárodním týmem paleontologů v září roku 2019.[1]

Popis[editovat | editovat zdroj]

Hypotetická ekologická scéna se zástupci rodu Kamuysaurus.

Podle údajů v popisné studii byl objevený jedinec dospělý a jeho věk dosahoval 9 nebo více let. Délka kostry v kompletním stavu činí asi 8 metrů a odhad živé hmotnosti dinosaura se pohybuje v rozmezí asi 4 až 5,3 tuny.[2] Jedná se tak zatím o největší dinosauří kostru, objevenou v Japonsku. Dinosaurus se pravděpodobně dokázal pohybovat po dvou i po čtyřech.

Zařazení[editovat | editovat zdroj]

Téměř kompletní kostra tohoto hadrosaurida umožnila určit jeho přesnější pozici v dinosauří systematice. Jednalo se pravděpodobně zástupce podčeledi Hadrosaurinae a ještě přesněji pak tribu Edmontosaurini. Kamuysaurus vytvářel monofyletickou skupinu spolu s dalšími východoasijskými rody Laiyangosaurus a Kerberosaurus. Předek tohoto kladu zřejmě migroval na východ Asie již před pozdním kampánem, tedy zhruba v době před 80 miliony let.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Godefroit, P.; et al. (2011). "Recent advances on study of hadrosaurid dinosaurs in Heilongjiang (Amur) River area between China and Russia." Global Geology, 2011(3).
  • Bolotsky, Y. L.; and Godefroit, P. (2004). "A new hadrosaurine dinosaur from the Late Cretaceous of Far Eastern Russia". Journal of Vertebrate Paleontology 24 (2): 351–365. doi:10.1671/1110.
  • Horner, John R.; Weishampel, David B.; and Forster, Catherine A. (2004). "Hadrosauridae". In Weishampel, D.B., Dodson, P., and Osmólska, H. (eds.). The Dinosauria (2nd ed.). Berkeley: University of California Press. pp. 438–463. ISBN 0-520-24209-2.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]