Kamenný kříž v Kyjanicích

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kamenný kříž v Kyjanicích (Schwarzův kříž)
Základní údaje
Datum odhalení1862
Popis
Materiálpískovec
Umístění
Umístěníokres Olomouc, Olomoucký kraj
StátČeskoČesko Česko
AdresaKyjanice, Kozlov
Zeměpisné souřadnice
Map
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kamenný kříž v Kyjanicích (nazývaný také Schwarzův kříž) je torzo pískovcového kříže, které se nachází u silnice 441 v zaniklé německé osadě Kyjanice patřící pod vesnici Kozlov v pohoří Oderské vrchy v okrese Olomouc v Olomouckém kraji. Kamenný kříž byl vztyčen v roce 1862 Franzem a Florentinou Schwarczovými, kteří zde provozovali mlynářskou živnost. Kříž je v podstatě jedinou fyzickou památkou na osadu Kyjanice. Je na něm znázorněno tělo ukřižovaného Ježíše Krista a reliéf Panny Marie Sedmibolestné. Kříž je poškozen (chybějící hlava krista, poškrábání, opotřebení povětrnostními podmínkami). Na spodní přední straně je hůře čitelný německý nápis a na spodní zadní straně je hůře čitelný německý nápis zmiňující Franze a Florentinu Schwarz jako donátory.[1]

Další informace[editovat | editovat zdroj]

Po zmenšení rozlohy vojenského újezdu Libavá, se kříž již nenachází ve vojenském prostoru a je veřejnosti celoročně volně přístupný.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. MACHALLA, Jindřich. Kronika Libavska. 6. vyd. [s.l.]: Ing. Hana Martínková, duben 2018. 544 s. ISBN 978-80-270-3568-7. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]