Kalgoorlie

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Kalgoorlie-Boulder)
Kalgoorlie-Boulder
Kalgoorlie
Soudní dvůr
Soudní dvůr
Poloha
Souřadnice
Časové pásmoUTC+8
StátAustrálieAustrálie Austrálie
Spolkový státZápadní Austrálie
Kalgoorlie
Kalgoorlie
Rozloha a obyvatelstvo
Rozloha75,1 km²[1]
Počet obyvatel30 059 (2016[2])
Hustota zalidnění400,25 obyv./km²
Správa
Vznik1893
Oficiální webwww.kalbould.wa.gov.au
PSČ6430 a 6433
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kalgoorlie-Boulder, hovorově známé jako Kalgoorlie je hornické město v Západní Austrálii ležící 595 km severovýchodně od Perthu. Město vzniklo v roce 1989 sloučením dvou měst, a to Kalgoorlie a Boulderu. Název města je odvozen od slova "Karlkurla" či "Kulgooluh" z jazyka Wangkatha znamenající "místo hedvábných hrušek".

Historie[editovat | editovat zdroj]

Patrick (Paddy) Hannan

V zimě 1893 byli prospektoři Patrick (Paddy) Hannan, Tom Flanagan a Dan Shea na cestě do Mount Youle. Nacházeli se právě na malém kopci severně od dnešního města, když jeden z jejich koní ztratil podkovu. Během nucené zastávky si všimli stop zlata a rozhodli se proto zůstat a oblast prozkoumat. 17. června 1893 pak Hannan podal návrh na získání půdy. Následkem toho se stovky mužů vydali do této oblasti hledat zlato. A tak se zrodilo Kalgoorlie, původně pojmenované "Hannan's Find".[3] O pět let později, v roce 1898, zde již žilo 2018 obyvatel (1516 mužů a 502 žen).[4]

Od počátku tedy byla těžba zlata, stejně jako těžba dalších kovů, například niklu, byla ve městě hlavním průmyslovým odvětvím a v současné době zaměstnává okolo čtvrtiny všech obyvatel města v produktivním věku. Oblast velkých zlatých dolů obklopující oblast původního Hannan's Find je často označována jako Zlatá míle (Golden Mine) a někdy se o ni mluví jako o nejbohatší čtvereční míli na světě.

V roce 1901 ve městě žilo již 4793 lidí (3087 mužů a 1706 žen) a počet obyvatel dál strmě narůstal. V roce 1903 to již bylo 6790 lidí (3904 mužů a 2886 žen).[5]

V roce 1896 byla dostavěna železnice, která spojovala Kalgoorlie s Perthem. Na trati jezdil noční vlak se spacími vozy The Westland, který byl v provozu až do 70. let 20. století. V roce 1917 pak byla dokončena další železniční trať, tentokrát spojující Kalgoorlie s Port Augustou v Jižní Austrálii, což znamenalo překonat 2000 km pouští.

Ulice Hannan Street v září 1930.

Během 90. let 19. století zažívala celá oblast Goldfields boom, kdy počet obyvatel přesahoval 200000. Obyvatelstvo v té době tvořili především prospektoři. Také z této doby pochází nechvalná pověst, kdy bylo místo označováno za "divoký západ" s bandity a prostitutkami.

V roce 1989 pak došlo k oficiálnímu sloučení dvou měst, a to Kalgoorlie a Shire of Boulder a k vytvoření města oficiálně nesoucího název Kalgoorlie-Boulder, které se tak stalo pátým nejlidnatějším městem Západní Austrálie.[6]

20. dubna 2010 bylo město zasaženo zemětřesením, které dosáhlo stupně 5 Richterovy stupnice. Epicentrum se nacházelo 30 km severovýchodně od města.[7] Následkem zemětřesení bylo poškozeno několik hotelů a historických budov. Vedlo také k zastavení prací v několik dolech v okolí. Nevyžádalo si však oběti na životech a pouze dva lidi byli lehce zraněni.[8]

29. srpna 2016 došlo ve městě k incidentu, jehož následkem došlo k nepokojům. 56letý muž se domníval, že mu čtrnáctiletý chlapec domorodého původu, Elijah Doughty, ukradl motorku a pronásledoval ho proto svým pick-upem. Tímto vozem chlapce srazil a ten svým vážným zraněním podlehl.[9] O den později došlo kvůli jeho smrti k protestům, během nichž bylo zraněno několik policistů a nejméně 10 lidí čelilo kvůli nepokojům obvinění.[10] V červenci 2017 byl muž, který způsobil chlapcovu smrt soudem v Perthu shledán nevinným v obvinění z vraždy, ale byl odsouzen na tři roky za nebezpečné řízení s následkem smrti.[11]

Těžba[editovat | editovat zdroj]

Super Pit[editovat | editovat zdroj]

Super Pit je povrchový důl dlouhý asi 3600 m, široký 1600 m a hluboký 512 m.[12] Byl založen Alanem Bondem, který skoupil několik menších zlatých dolů, které byly spojeny v Super Pit. Z návštěvnického centra je pěkný výhled na celý důl, který je v provozu 24 hodin 7 dní v týdnu. Každý den ve 13:00 probíhá odstřel, s výjimkou dnů s nepříznivými povětrnostními podmínkami, kdy by vítr prach z explozí zanesl nad město. Předpokládá se, že důl zůstane v provozu minimálně do roku 2029.

Městské části[editovat | editovat zdroj]

Exchange Hotel
  • Boulder

Jedna z historických částí Kalgoorlie-Boulder, známá velkým povrchovým zlatým dolem Super Pit. Dále zde najdeme řadu budov a památek pocházejících z roku 1882. Bývala to centrální obchodní čtvrť města Boulder, ovšem po spojení s Kalgoorlie již tuto funkci příliš neplní a je spíše místním historickým centrem. Boulder má svou vlastní poštu a radnici.

  • Broadwood

Nové sídliště nacházející se v blízkosti letiště v Kalgoorlie-Boulder.

  • Fairways

Oblast odvozuje svůj název od golfového klubu, který se zde dříve nacházel, ale kvůli rostoucí populaci města a dalším potřebám cenově dostupného bydlení byl zrušen. V této čtvrti najdeme soukromou základní školu, kostel, park karavanů a drobné obchůdky.

  • Golden Grove (dříve Adeline)
York Hotel

Městská část Adeline byla původně vybudována okolo roku 1970 Státní bytovou komisí (State Housing Commission). Později oblast sužovali sociální problémy. V roce 2003 byl zahájen rozsáhlý projekt obnovy, a došlo k přejmenování části na Golden Grove. Projekt dosáhl určitého úspěchu, ovšem řada problémů zde stále přetrvává.[13]

  • Hannans

Tato městská část se nachází na severu Kalgoorlie. Najdeme zde základní školu a golfové hřiště.

  • Kalgoorlie

Jedná se o centrální obchodní čtvrť a nachází se zde hlavní městská třída - Hannan Street, pojmenovaná po prospektorovi Hannanovi. Na západní straně oblasti najdeme obytné doby a několik továren lehkého průmyslu. Na východě jsou to banky, policejní stanice, soudní dvůr, restaurace, hotely, turistické atrakce, školy a univerzita.

  • Lamington
Kalgoorlie-Boulder

Jedná se o jedno z nejstarších částí Kalgoorlie. Ulice jsou zde nápadně široké a téměř všechny vedou paralelně s hlavní třídou - Hannan Street. Najdeme zde lékařské ambulance, North Kalgoorlie Primary School, hotel, tavernu a golfové hřiště.

  • Mullingar

Dnešní rozloha této městské části je mnohem menší než tomu bývalo v minulosti ještě před rozšířením zlatého dolu Super Pit. Nachází se na východním konci Lamingtonu.

  • O'Connor

Oficiálně se jedná o jihovýchodní část předměstí Sommerville. Najdeme zde základní školu, soukromou střední školu Goldfields Baptist College a nákupní střediska.

  • Piccadilly

V této městské části se nachází oblastní nemocnice, drobné obchody, hotel a sportovní aréna.

  • Sommerville

Jedná se o rezidenční oblast, kromě toho jsou tady školy, obchody, lehký průmysl a také koňské stáje.

  • South Kalgoorlie
Mount Charlotte

Z větší části jde o rezidenční čtvrť se školami, lehkým průmyslem a drobnými obchůdky. V polovině 90. let 20. století došlo k expanzi této oblasti.

  • Victory Heights

Jedná se o rezidenční podoblast Fairways.

  • West Kalgoorlie

Jedná se o západní výběžek části Lamington vybudovaný v 80. letech 20. století a najdeme zde obchod, sportovní zařízení a přírodní arboretum.

  • Williamstown

Jedná se především o rezidenční čtvrť s malou základní školou.[14]

Doprava[editovat | editovat zdroj]

Terminál letiště Kalgoorlie-Boulder

Město leží na hlavním východo-západním železničním koridoru, který vede přes celou Austrálii. Společnost Transwa Prospector operuje na denní bázi železniční osobní dopravu mezi Perthem a Kalgoorlie. Zastavuje zde také Indian Pacific.

Ve městě je veřejná autobusová doprava zajištěná společností TransGolfields. Síť veřejné dopravy tvoří tři městské linky, stejně jako školní linky.

Na letiště Kalgoorlie-Boulder létají pravidelné linky do Melbourne a Perthu, které jsou zajišťovány aerolinkami Alliance Airlines, Qantas, QantasLink a Virgin Australia. Funguje zde také místní společnost věnující se charterovým letům a letecká škola.

Klima[editovat | editovat zdroj]

Klima v Kalgoorlie je polosuché s horkými léty a mírnými zimami. Průměrné roční srážky činí 260 mm a prší zde v průměru 68 dní v roce. Nejteplejším měsícem v roce je leden, kdy nejvyšší průměrné teploty dosahují 33,6 °C, nicméně minimálně jednou týdně vystupují na více než 40 °C a to tehdy, když vane severní či severovýchodní horký suchý vítr. Takto vysoké teploty jsou obvykle vystřídány rapidním ochlazením s příležitostnými bouřkami. Na druhou stranu zimy tu jsou studené, kdy noční teploty mohou padat pod bod mrazu.

Sport[editovat | editovat zdroj]

V Kalgoorlie-Boulder najdeme týmy australského fotbalu, netballu, basketbalu, ragby, fotbalu, pozemního hokeje a kriketu. Mezi další populární sporty ve městě patří tenis, bowls, roller derby, rugby union a plavání. Kromě toho jsou zde velmi populární i koňské dostihy. Také se zde každoročně koná mezinárodní turnaj ve squashi.

Goldfields Giants jsou poloprofesionální basketbalovým týmem, od roku členem igy State Basketball League, ve které v letech 2007 a 2008 získali titul.

Goldfields Titans jsou poloprofesionálním ragbyovým týmem založeným roku 2009 a jsou členy Western Australia Rugby League.

Rodáci[editovat | editovat zdroj]

Tim Rogers

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Kalgoorlie na anglické Wikipedii.

  1. "2011 Census Community Profiles: Kalgoorlie – Boulder". ABS Census. Australian Bureau of Statistics. Retrieved 15 September 2016.
  2. "2016 Census QuickStats". ABS Census Service. Australian Bureau of Statistics. Retrieved 28 November 2018
  3. Raymond Radclyffe, Wealth and Wildcats, Carlisle, Western Australia: Hesperian (1898, reprinted 2004), p.15
  4. "Population of Western Australia". Western Mail. Perth, Western Australia: National Library of Australia. 22 April 1898. p. 23. Retrieved 28 May 2012
  5. "West Australia". Kalgoorlie Western Argus. Western Australia: National Library of Australia. 9 June 1903. p. 32. Retrieved 27 March 2014.
  6. Archivovaná kopie. www.mediastatements.wa.gov.au [online]. [cit. 2019-02-07]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2018-06-29. 
  7. "Government to help Kalgoorlie quake victims". ABC News. Australian Broadcasting Corporation. 20 April 2010. Retrieved 22 April 2010
  8. Burke, Louise; O'Connell, Ronan; Pownall, Angela (20 April 2010). "Earthquake strikes Goldfields". Yahoo7. The West Australian. Retrieved 22 April 2010
  9. Man says stolen bike ridden by teen 'veered' in his way before fatal collision". 17 July 2017
  10. Nicolas Perpitch; Courtney Bembridge (1 September 2016). "Elijah Doughty death: Seven people charged in aftermath of the protest"
  11. Wahlquist, Calla (21 July 2017). "Elijah Doughty: man who ran over Indigenous teenager jailed for three years". the Guardian
  12. Kalgoorlie Consolidated Gold Mines (2007). "The Super Pit – Frequently Asked Questions". Archived from the original on 12 March 2008. Retrieved 2 April 2008
  13. "HOMESWEST HOUSING, KALGOORLIE, ANTISOCIAL BEHAVIOUR"(PDF). Government Western Australia. 11 March 2003. Retrieved 14 July2014
  14. Lucas, Jarrod (16 July 2015). "Super Pit to reveal Hidden Secret". The West Australian. Perth, WA. Retrieved 26 May 2016
  15. "Rica Erickson". State Library of Western Australia. 1 September 2001. Retrieved 17 February 2008
  16. "KEMP, MR DEAN, RETIREMENT" (PDF). Western Australia Hansard. 23 August 2001. p. 2923. Retrieved 17 February 2008.
  17. "Kyle, Sir Wallace Hart". Australian Dictionary of Biography.
  18. Helen Wolfenden (4 October 2005). "From Kalgoorlie ward to Nobel award". ABC Radio Goldfields Esperance WA. Archived from the original on 10 March 2008. Retrieved 17 February 2008.
  19. "George Negus Tonight:Tim Rogers". Australian Broadcasting Corporation. Retrieved 17 February 2008.
  20. "Olympic Landcare Project". Kalgoorlie-Boulder Urban Landcare Group. Archived from the original on 11 March 2008. Retrieved 17 February 2008

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]