Kaldera

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Kalderové jezero)
Satelitní obrázek ostrova Santorini, známého též jako Théra
Kalderové jezero Coatepeque

Kaldera je geologický termín, který popisuje destruktivní tvar stratovulkánu v podobě kotlovité prohlubně tvaru kráteru o průměru několika kilometrů až desítek kilometrů v extrémních případech. Slovo kaldera pochází ze španělštiny, kde se píše caldera a kde znamená kotel (místní název kotlovité prohlubně na ostrově La Palma na Kanárských ostrovech).

Kaldery vznikající na pozemských sopkách, které vyvrhují převážně bazickou lávu, mají většinou kalderu o velikosti 3 km a hloubce 200 m. Oproti tomu sopky na Marsu vyvrhující obdobnou lávu mají kaldery o průměru 20 až 40 km a hloubce dosahující až ke 2 km. Nicméně samotný kužel sopky je částečně pohřben okolními lávovými proudy, takže je těžké určit původní výšku a velikost sopky.[1] Vyjma Země a Marsu jsou sopečné kaldery popsány taktéž z Venuše[2] a z Jupiterova měsíce Io.[3]

Vznik kaldery[editovat | editovat zdroj]

Analogický model vzniku sopečné kaldery v krabici s moukou (animace)

Existuje několik možností vzniku kaldery:

Někdy vznikají i kombinací předchozích – např. Krakatau explozí a propadnutím zároveň. Vzniká útvar, který je častokrát vyplněn vodou (tzv. kalderové jezero), ale vzhledem k častému výskytu síry v okolí magmatické činnosti netvoří výjimku ani jezera slabě koncentrované kyseliny sírové. Za situace, kdy dojde k obnovení magmatické činnosti sopky, objeví se na hladině vzniklého jezera nový vulkán, který vytvoří ostrov.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. PARFITT, Elisabeth A.; WILSON, Lionel. Fundamentals of Physical Volcanology. [s.l.]: Blackwell Publishing company, 2009. Dostupné online. ISBN 978-0-63205443-5. Kapitola Volcanism on other planets: Mars, s. 199. (anglicky) Dále jen Parfitt a Wilson (2009). 
  2. Parfitt a Wilson (2009), str. 203.
  3. Parfitt a Wilson (2009), str. 208.

Literatura[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]