Kahlenberg

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kahlenberg
Pohled na vrchol od jihovýchodu
Pohled na vrchol od jihovýchodu

Vrchol484 m n. m.
Prominence40 m
Poloha
SvětadílEvropa
StátRakouskoRakousko Rakousko
PohoříVídeňský les
Souřadnice
Kahlenberg
Kahlenberg
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kahlenberg je kopec ve Vídeňském lese na území Döblingu. Je tvořen flyšem a s výškou 484 m n. m. je nejvyšším vrcholem rakouské spolkové země Vídeň, svahy dosahují místy sklonu až 60 %. Kahlenberg je díky výhledu na Vídeň a okolí oblíbeným cílem výletníků a křižovatkou turistických stezek, zajíždějí sem autobusy městské hromadné dopravy a v letech 1874–1920 vedla na vrchol první ozubnicová dráha v Rakousku.

Původně se vrch nazýval Sauberg (Hora divokých sviní), roku 1628 připadl klosterneuburskému klášteru a byl přejmenován na Josephsberg (Hora svatého Josefa), za vlády Leopolda I. dostal název Kahlenberg (Lysá hora), který do té doby patřil nedalekému Leopoldsbergu.

Ze strategického návrší řídil Jan III. Sobieski v roce 1683 bitvu u Vídně, což připomíná pamětní deska na zdi kostela sv. Josefa, spravovaného polskými resurekcionisty. Na Kahlenbergu také pobýval vynálezce Josef Maximilián Petzval.[1]

Na vrcholu se nachází cihlová rozhledna Stephaniewarte vysoká 22 m, postavená roku 1887 a pojmenovaná podle princezny Štěpánky Belgické. V roce 1898 byl vedle ní vybudován telegrafní vysílač; od roku 1974 slouží televiznímu vysílání společnosti Österreichischer Rundfunk 165 m vysoký stožár, jehož signál pokrývá severovýchodní část Rakouska.[2] Nacházela se zde také funkcionalistická výletní restaurace podle plánu Ericha Boltensterna, která byla v roce 2004 přes protesty památkářů stržena a nahrazena novostavbou luxusního hotelu. Na Kahlenbergu také sídlí soukromá vysoká škola se zaměřením na cestovní ruch MODUL University Vienna.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Vltavský poledník. Český rozhlas Dostupné online Archivováno 29. 11. 2018 na Wayback Machine.
  2. Na návštěvě u vysílače Kahlenberg. Parabola.info Dostupné online

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]