Kahúnské papyry

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Fragmenty Zvěrolékařského papyru

Kahúnské papyry byly vykopány v roce 1898 anglickým archeologem sirem Williamem Mathewem Flinders Petriem (1853–1942) ve špatném stavu v troskách faraonského paláce Kahúnu. Kahún byl postaven asi v roce 2200 př. n. l. a zničen o sto let později.

Prvním je tzv. Zvěrolékařský papyrus z Kahúnu, napsaný kolem roku 1900 př. n. l. Je to jeden z mála papyrů napsaných kurzívními hieroglyfy, ostatní papyry jsou psány hieratickým písmem. Jedná se o krátký a nesouvislý úryvek o nemocech zvířat.

Druhým je tzv. Gynekologický papyrus z Kahúnu, napsaný také kolem roku 1900 př. n. l. V současné době je uložen v Univerzity College v Londýně. Je 32 cm vysoký a 1 m dlouhý. Dochovány tak jsou tři strany z knihy o ženských nemocech a prognózách porodu. Šlo o lékařskou učebnici, na jejíž 1. straně bylo 17 lékařských pouček začínajících slovy: „Lék pro ženu, která trpí na…“. V Londýně Petrie zjistil, že papyrus hovoří výlučně o ženských chorobách a od té doby se tak tento papyrus nazývá Gynekologický kahúnský papyrus. Popisuje nejen poruchy močového měchýře, zápaly žil, ale vyskytly se i názory, že také rakovinu. Už tenkrát dokázali nejen popsat, ale i léčit krvácení, poruchy cyklu, opuchliny, zápaly v podbřišku, poruchy polohy dělohy, o které se hovořilo, že je ji třeba uložit na původní místo. Jde o ucelený dokument pojednávající o ženských chorobách, popisuje metody pro stanovení těhotenství a určení pohlaví plodu.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Niklíček, L.; Štein, K.: Dějiny medicíny v datech a faktech. Praha, Avicenum, zdravotnické nakladatelství, 1985
  • Hüttlová, J.: Poklady egyptských hrobů – z dějin papyru a papyrových nálezů. Praha, Ústřední dělnické knihkupectví a nakladatelství, 1919
  • Pollak, K.: Medicína dávných civilizací. Praha, Orbis, 1976

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]