Kadmium červené

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Kadmium červené tmavé)
Kadmium červené střední

Kadmium červené je anorganické syntetické barvivo velmi jasné a čisté červené barvy. Je používáno v uměleckých barvách typu oleje, či tempery.

Jde o sulfoselenid kademnatý, podobně jako kadmium oranžové. Od žlutého kadmia se liší obsahem selenu.

V mezinárodním indexu barev (Colour Index International) má kód PR108. Červené kadmium, které bylo objeveno na počátku 20. století, bylo první inovací červených barviv od zavedení karmínové v 16. století. Jiné červeně byly pouze lepšími variantami přirozených červení oxidů železa a anilinové červeně nikdy nezískaly úspěch mezi umělci.[1]. Kadmiová červeň „se stala kanonickým šarlatem moderní doby.“[1]

Historie[editovat | editovat zdroj]

Kadmium bylo objeveno v roce 1817 Jönsem Berzeliem a téhož roku i selen Friedrichem Strohmeyerem. Žlutý sulfid kademnatý může mít odstín blízko červené, ale červený sulfoselenid kademnatý byl patentován v Německu až v roce 1892. Kadmiová červeň byla uvedena na trh v roce 1910 a rychle nahradila rumělku. Společnost Bayer vyvinula v roce 1919 postup, jak ji vyrábět levněji.[1]

Henri Matisse používal hodně kadmiové červeně, např. na obraze Červený ateliér (L'atelier rouge). a marně se snažil přesvědčit Augusta Renoira, aby ji používal místo rumělky.

Složení[editovat | editovat zdroj]

Kadmiové červeně přecházejí od oranžovo-červené do tmavě červeno-purpurové podle podílu selenidu a obecně se dělí do tří odlišných odstínů: světlé, střední a tmavé Od kadmiové žluti (sulfidu kademnatého, CdS) se přechází ke kadmiové červeni (CdS/CdSe) přidáváním množství selenu, čistý selenid kademnatý (CdSe) je téměř černý.

Kadmium oranžové (PO20) proto nevzniká mísením žlutě a červeně, ale jde o přechodovou směs sulfidu a selenidu kademnatého.

Vlastnosti[editovat | editovat zdroj]

Kadmium červené světlé

Kadmiové červeně jsou ceněny pro svou živost a čistotou odstínu. Jsou neprůhledné a existují v několika odstínech:

  • kadmium červené světlé: podobné rumělce
  • kadmium červené střední: střední a intenzivní červeň. V barevném modelu HSV má souřadnice 351°, 100%, 89% a v modelu RGB 227, 0, 34. Hexadecimální zápis je #E30022.
  • kadmium červené tmavé: čistě červené, k přímému použití. Jde o barvu s číselným kódem 1028.

Barvy jsou drahé, a proto výrobci uměleckých barev nabízejí levnější napodobeniny na bázi organických barviv (naftolové červeně PR170/PR112 nebo DPP PR254/PR255). Nicméně i v případě, že barva je podobná, je obtížné napodobit vynikající jas kadmiových barev.

Toxicita[editovat | editovat zdroj]

Kadmiové červeně jsou méně toxické než kadmiové žlutě, přesto však získaly nedávno pověst jako karcinogenní.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Rouge de cadmium na francouzské Wikipedii.

  1. a b c BALL, Philip. The Invention of Colour. [s.l.]: Vintage, 2008. 448 s. Dostupné online. ISBN 978-0099507130. (anglicky) 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • PETIT, Jean; ROIRE, Jacques; VALOT, Henri. Encyclopédie de la peinture : formuler, fabriquer, appliquer. Puteaux: Erec, 1999. 478 s. ISBN 978-2905519313. (francouzsky)