KEPD 350

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
KEPD 350
KEPD 350 na letecké show ILA v Berlíně
KEPD 350 na letecké show ILA v Berlíně
TypStřela s plochou dráhou letu
Místo původuNěmecko, Švédsko
Historie výroby
VýrobceTaurus Systems GmbH
Základní údaje
Hmotnost1 400 kg
Délka5,1
Maximální dostřelpřes 500 km[1]
Průměr1, 08 m
Hmotnost náplně481 kg,[2] Mephisto (Multi-Effect Penetrator, HIgh Sophisticated and Target Optimised)

KEPD 350 je řízená střela s plochou dráhou letu typu vzduch-země (výrobce ale uvádí i možnost odpálení ze země). Je určena k ničení statických pozemních cílů vysoké hodnoty, jako jsou letecké základny, radarové stanice, komunikační uzly, řídicí centra, raketová sila, muniční sklady, mosty a přístavy. Je schopna zasáhnout cíle s vysokou přesností za jakýchkoliv povětrnostních podmínek. Je navržena tak, aby překonala i hustou protivzdušnou obranu protivníka a svým dlouhým doletem umožňuje odpal mimo dosah této PVO. Má proto také potlačený radarový odraz a nese i klamné cíle.

KEPD 350 je produktem firmy TAURUS Systems GmbH, což je společný podnik firem MBDA Deutschland GmbH (67%) a Saab AB Dynamics (33%).

Střela může být nesena německými bojovými letouny Tornado IDS, jakož i španělskými stíhačkami EF-18. V současnosti probíhá závěrečná fáze integrace KEPD 350 do jihokorejských stíhacích letounů F-15K Slam Eagle. Střela by měla být integrována i do letadel Eurofighter Typhoon a Saab JAS 39 Gripen, na kterých již proběhly první letové zkoušky.

Pokud o to zájemce požádá, je podle propagačních materiálů výrobce, možné střely odpalovat i z mobilních pozemních zařízení.

Cena střely je cca 950 000 .

Konstrukce a vlastnosti[editovat | editovat zdroj]

KEPD 350 připravena na zavěšení pod křídlem stíhačky Eurofighter Typhoon

KEPD 350 je dlouhá 5 m a rozpětí křídel má 2,04 m. Křídla se nacházejí v složené poloze v horní části střely a rozevírají se po odhození z mateřského letadla. Celková hmotnost střely je 1 400 kg, přičemž bojová část MEPHISTO váží 481 kg. MEPHISTO (Multi-Effect Penetrator, high Sophisticated and Target Optimised) je tandemová hlavice s kumulativní částí, navržená tak, aby byla schopna lépe proniknout k dobře chráněným cílům. Střela je vybavena inteligentním a programovatelným zapalovačem PIMPF (Programmable Intelligent Multi-Purpose Fuze), který je schopen počítat jednotlivá patra. Průbojná část tak může explodovat na předem naprogramovaném patře. Střela by měla být schopna prorazit beton o tloušťce 6 m. Další varianty M (modulární) a MP (multihlavice) jsou účinné i proti plošným cílům. Díky modulární architektuře mohou být KEPD 350 nakonfigurovány podle jednotlivých misí a v budoucnu potenciálně přepracované při relativně nízkých nákladech.[3]

Střela je poháněna proudovým motorem Williams P8300-15, díky kterému dosahuje ve velmi nízkých nadmořských výškách cestovní rychlost Mach 0,6 až 0,95. Dolet střely přesahuje 500 km, což umožňuje její odpálení mimo dosah protivníkovy protivzdušné obrany a zvyšuje tak bezpečnost letadla a posádky. Použitím paliva JP 10 se dolet zvyšuje o dalších 15%. Může být nasazena během dne i noci a za jakéhokoliv počasí. Letem ve výši 30 m nad terénem se výrazně snižují šance nepřítele na včasnou detekci a zneškodnění střely. Ze stejného důvodu má také povrch s potlačeným radarovým obrazem. Maximální výška, ve které může být KEPD 350 odhazována, je 7620 m.

Navigační systém Tri-Tec kombinuje data z inerciálního navigačního systému, družicového systému GPS, terénní referenční navigace a infračerveného senzoru. Střela může být naváděná i bez použití GPS a je vybavena systémem plánování mise, který určuje její letovou dráhu a detekcí cíle podle zobrazení.

KEPD 350K je verze pro Vzdušné síly Korejské republiky (Jižní Korea ). Odlišují se od střel dodaných Německu a Španělsku novým GPS přijímačem. Tento přijímač od společnosti Rockwell Collins je vybaven modulem, který chrání střelu před elektronickým rušením. Střely mají také jiný motor. Tato verze má mít dolet 600 km.[4]

Dále existuje verze KEPD 350K-2, což je o 400 kg odlehčená verze s doletem asi 400 km, navržená pro Jižní Koreu. Výrobce tak vyšel vstříc zejména použití na nových lehkých jihokorejských letounech KAI T-50.

Uživatelé[editovat | editovat zdroj]

NěmeckoNěmecko Německo

  • Luftwaffe – do prosince 2010 bylo německému letectvu dodáno 600 střel v hodnotě 570 mil. eur.

ŠpanělskoŠpanělsko Španělsko

Jižní KoreaJižní Korea Jižní Korea

  • Jihokorejské letectvo – podepsalo v listopadu 2013 smlouvu na nákup 170 – 180 střel, z nichž byla první várka dodána 14. října 2016.[6]

Potenciální uživatelé[editovat | editovat zdroj]

UkrajinaUkrajina Ukrajina

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku KEPD 350 na slovenské Wikipedii.

  1. Taurus Kepd 350. [s.l.]: MBDA Dostupné online. Kapitola Datasheet. 
  2. Kepd 350. DE: Taurus systems Dostupné v archivu pořízeném dne 2014-05-22. .
  3. Taurus KEPD 350
  4. Taurus Systems South Korea aims to develop 600km-range cruise missile for RoKAF. Shephard [online]. The Shephard Press Limited, 2020-11-24. Dostupné online. (anglicky) 
  5. Taurus KEPD 350 Long-Range Air-to-Surface Missile, Germany
  6. South Korea begins receiving Taurus cruise missiles
  7. Member Of German Ruling Party Calls For Giving Ukraine Long-Range Missiles. RadioFreeEurope/RadioLiberty [online]. 2023-08-06 [cit. 2023-08-11]. Dostupné online. (anglicky) 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]