Kůň Kinský

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kůň Kinský
Kůň Kinský
Kůň Kinský
Základní informace
Země původuČeské královstvíČeské království České království
Využitíjezdecký kůň
Stupeň prošlechtěnísportovní plemeno
Tělesná charakteristika
Výška †158–175 cm
Barvadozlatova
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah v kategorii na Commons
† výška uváděna v kohoutku

Kůň Kinský (též Equus Kinsky, Kinsky-Pferd, chlumecké plemeno, nebo též český hunter) je původní české plemeno lehkých teplokrevných sportovních koní z chovu hrabat Kinských. Někdy jsou popisováni také jako zlatí koně z Čech.

Jsou to mnohostranní a přizpůsobiví koně vhodní jak pro drezuru, tak pro soutěže všestrannosti, dostihy, parkurové skákání, parforsní hony i pólo.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Kinští koně bývají obvykle 165–170 cm vysocí. Jsou odolní, dobře stavění a mají příjemnou povahu. V chovu byla vždy věnována velká pozornost vyvážené, příjemné povaze těchto koní. Již od narození projevují hříbata přátelskost vůči lidem a zvědavost. Asi 40 % těchto koní má díky přítomnosti krémového genu srst v různých odstínech zlaté, zatímco ostatní jsou hnědáci, ryzáci nebo, velmi vzácně, vraníci. Koně Kinští jsou pověstní svou velice lesklou srstí.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Chov založil v roce 1838 hrabě Oktavián Josef Kinský na svém panství v Chlumci nad Cidlinou. Svého času nejvýznamnější plemeno ve Střední Evropě bylo šlechtěno v Čechách do poloviny 20. století. Z plemene, jež zůstalo úzce spjato s rodem Kinských, vzešla časem řada vynikajících sportovních a závodních koní.[1]

V současné době je ve světě jen asi tisícovka těchto koní a plemeno je ohroženo. Český stát sice plemeno zařadil na seznam kulturního bohatství, neposkytuje však žádnou finanční podporu na zachování, či další chov či šlechtění koně Kinských.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Kinsky horse na anglické Wikipedii.

  1. Míček, Tomáš. Svět volných koní. 1. vyd. Praha: Slovart, 2018. 424 s. ISBN 978-80-7529-588-0

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]