Křižíkova světelná fontána

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Křižíkova světelná fontána
Křižíkova světelná fontána, večerní představení, duben 2016
Křižíkova světelná fontána, večerní představení, duben 2016
Základní údaje
AutorFrantišek Křižík
Rok vzniku1891
Datum odhalení24. května 1891 u příležitosti Jubilejní zemské výstavy Království českého
Kód památky40601/1-1567 (PkMISSezObrWD) (součást památky Výstaviště Praha)
Pojmenováno poFrantišek Křižík
Umístění
StátČeskoČesko Česko
AdresaVýstaviště Praha
Zeměpisné souřadnice
 
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Křižíkova světelná fontána na pražském výstavišti je technická památka navržená slavným českým elektrotechnikem Františkem Křižíkem (1847–1941). Poprvé rozsvítila 24. května 1891 u příležitosti Jubilejní zemské výstavy.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Fontána na kresbě Jana Vilímka z roku 1891
Křižíkova fontána a Průmyslový palác z hlediště

První práce začaly v říjnu roku 1890 a vznikly při nich pode dny bazénů prostory pro obsluhu včetně 150 metrů dlouhého průchodu k nedaleké strojovně, kde bylo kromě jiného umístěno i čerpadlo. Výstavba nadzemní části byla zahájena v únoru následujícího roku a skončila o tři měsíce později. Od 28. května 1891 se představení konalo každý večer.

Velkou rekonstrukcí prošla fontána v souvislosti s přestavbou Výstaviště pro Všeobecnou československou výstavu konanou v roce 1991.[1] Kolem fontány vznikl amfiteátr pro více než 6 000 diváků.[2]

V roce 2017 dostal provozovatel fontány výpověď a její obnova měla původně trvat několik let.[3] Proti ukončení provozu fontány a za její znovuzprovoznění vznikla petice, požadující zachování více než 125 let staré kulturní památky.[2]

Technický popis[editovat | editovat zdroj]

Dna dolního a horního bazénku tvořila silná skla, pod nimiž byly umístěny regulovatelné obloukovky s parabolickými reflektory z hliníkového plechu, které osvětlovaly proudy vody stříkající z trysek. V dolním bazénu bylo šest střiků osvětlováno šesti lampami, v bazénu bylo 16 lamp a 14 trysek rozmístěných ve dvou soustředných kruzích kolem jedné střední trysky. Vlastní osvětlení měly i tři vodopády tvořené vodou stékající z horního bazénu do dolního.

Voda stříkala až do výše několika desítek metrů a v záři světelných zdrojů bylo vidět až ze Starého Města. Aby se voda zabarvila, byla využívána různobarevná skla, která byla umístěna nad obloukovkami a vyměňovanými obsluhou v pravidelných intervalech. Veškeré osvětlovací zařízení pocházelo z dílen Křižíkova pražského závodu.[4]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Křižíkova fontána - základní informace. Praguecityline.cz [online]. Dostupné online. 
  2. a b Petice za znovuzprovoznění Křižíkovy fontány na pražském holešovickém Výstavišti. e-petice.cz [online]. [cit. 2018-09-11]. Dostupné online. 
  3. Výstaviště čeká obnova: Všechno musí pryč! Vznikne tam pražský „Disneyland“?. Blesk.cz [online]. Dostupné online. 
  4. JAROLÍMKOVÁ, Stanislava. Co v průvodci nebývá 2. 1. vyd. Praha: MOTTO, 2007. 280 s. ISBN 978-80-7246-356-5. S. 118–119. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • JAROLÍMKOVÁ, Stanislava. Co v průvodci nebývá 2, 1.vyd., Praha: MOTTO, 2007

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]