Křižácké výboje v Rudém moři

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Nájezdy Renauda de Châtillon v Rudém moři
konflikt: Křižácko-ajjúbovské války
Ostrov Ile de Graye, který blokovaly lodě křižáků Ranauda z Châtillonu
Ostrov Ile de Graye, který blokovaly lodě křižáků Ranauda z Châtillonu

Trvání11821183
MístoRudé moře, Ajjúbovský sultanát
Výsledekajjúbovské vítězství
Strany
Oultrejordain
křížová výprava křižáci z Outremeru
Ajjúbovský sultanátAjjúbovský sultanát Ajjúbovský sultanát
Velitelé
Renaud ze Châtillonu Ajjúbovský sultanát Lu'lu
Ajjúbovský sultanát Al-Ádil

Některá data mohou pocházet z datové položky.

Výboje křižáků v Rudém moři bylo válečné tažení v roce 1182, které mělo podobu série námořních pirátských nájezdů. Byly vedeny jedním z předních křižáckých vůdců francouzského původu Renaudem z Châtillonu, toho času vládcem Zajordánska (Oultrejordainu) v Jeruzalémském království. Nájezdy byly vedeny proti přístavním městům ajjúbovského sultanátu v Rudém moři. Během tažení měly Renaudovy lodě provést útok také na města Mekku a Medínu, k čemuž kvůli včasné reakci ajjúbovských sil nedošlo.

Historie[editovat | editovat zdroj]

V roce 1182 vyplul Renaud de Châtillon, vůdce křižáků a pán Zajordánska, s eskadrou lodí na Rudé moře. Jeho cílem bylo přepadávat muslimské přístavy v tomto moři a zaútočit na svatá města islámu Mekku nebo Medínu.

Renaud měl už v té době špatnou pověst zlotřilce, protože předtím brutálně přepadl Kypr a mučil Aimeryho z Limoges, patriarchu Antiochie, aby ho donutil poskytnout mu peníze na jeho vojenská dobrodružství.

Renaud nechal materiál pro pět lodí vozit po souši v „soupravě“ ze svého hradu v Keraku v Zajordánsku do Akabského zálivu (část Rudého moře). Zmocnil se přístavu Ayla a zablokoval nedaleký ostrov známý křižákům jako Ile de Graye.

Renaudova flotila lodí se plavila po Akabském zálivu k západnímu pobřeží Rudého moře, aby zaútočila na egyptské přístavy a námořní karavany. Po vyplutí z přístavu Aidhab se expedice vrátila na východní (arabský) břeh a zaútočila na přístavy podél pobřeží od Rabighu (90 mil severně od Džiddy) po al-Hauru.

V Egyptě nechal Al-Ádil, bratr ajjúbovského vládce Saladina, převézt lodě z Alexandrie a Fustatu do Rudého moře, aby pronásledovaly francké lupiče. Velitelem ajjúbovské flotily byl Lu'lu, admirál arménského původu. Lu'lu prolomil blokádu Ile de Grey a zničil dvě Renaudovy lodě.

Muslimská flotila se plavila po Rudém moři a zajala kotvící francké lodě. Renaudovi nájezdníci přistáli se svými loděmi u břehu a uprchli do arabské pouště. Lu'lu je pronásledoval. Křižákům se dostalo pomoci od místních beduínů. Lu'luovy lidé pronásledovali Franky pět dní a poté se jim podařilo zajmout téměř všechny nájezdníky.

Al-Ádil původně nechával čtvrtinu kořisti zajatým lupičům, jeho bratr Saladin ho však přemluvil, aby to nedělal s tím, že když Frankové prokázali schopnost zaútočit na svatá města islámu, měli by být popraveni, aby se zpráva o jejich vpádu nedostala ke křižákům v Outremeru.

Renaudovi, který byl vůdcem tohoto bezprecedentního vpádu, se podařilo uprchnout zpět do jeho pevnosti v Keraku v Zajordánsku.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Crusader Raids on the Red Sea na anglické Wikipedii.