Křemenáč černotřeňový

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxKřemenáč černotřeňový
alternativní popis obrázku chybí
Vědecká klasifikace
Říšehouby (Fungi)
Odděleníhouby stopkovýtrusné (Basidiomycota)
PododděleníAgaricomycotina
TřídaAgaricomycetes
Řádhřibotvaré (Boletales)
Čeleďhřibovité (Boletaceae)
Rodkozák (Leccinum)
Binomické jméno
Leccinum atrostipitatum
(A.H. Sm., Thiers & Watling) 1966
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Křemenáč černotřeňový (Leccinum atrostipitatum) je jedlá houba z čeledi hřibovitých, z rodu křemenáč. Jde o velmi dobrou jedlou houbu, která podobně jako ostatní křemenáče vyžaduje před požitím tepelné zpracování.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Klobouk je v mládí skoro kulovitý, později sklenutý, v dospělosti rozprostřený, 5–15 (25) cm široký, meruňkově narůžovělý až meruňkově nahnědlý. Rourky jsou v mládí bělavé, v dospělosti olivově hnědé až kouřově šedohnědé, póry jsou drobné, kulaté, barvy rourek, poraněním se téměř nezbarvují. Třeň je kyjovitý až řepovitý, dosti silný až tlustý; 7–16 (25) cm dlouhý a 2–5 (8) cm tlustý, bělavý, od mládí pokrytý černými šupinami (viz název); poraněním rezavějící, na bázi modrozelenající.

Dužnina je bělavá, poraněním šedofialovějící a posléze červenofialovějící; chuti i vůně příjemné až lahodné. Výtrusy jsou podobně velké jako u ostatních druhů křemenáčů, elipsoidní; výtrusný prach je hnědý. Roste nepříliš hojně od července do října výhradně pod břízami. Upřednostňuje kyselejší půdy.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]