Křížová cesta (Suchý Důl)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Křížová cesta
Zastavení na Křížové cestě, Suchý Důl
Zastavení na Křížové cestě, Suchý Důl
Základní informace
Lokalizace
Souřadnice
Map
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Křížová cesta v Suchém Dole se nachází u obce Suchý Důl v Ticháčkově lese přibližně 1,5 kilometrů východně od centra Police nad Metují v Kladském pomezí.

Historie[editovat | editovat zdroj]

V roce 1893 bylo započato se stavbou křížové cesty kolem lesa a růžencových schodů z kamene. Cestu tvoří čtrnáct zastavení v podobě kapliček osazených litinovými reliéfy s propracovanými detaily a natřenými nahnědo.

Křížová cesta končí poblíž Ticháčkovy kaple Panny Marie Růžencové, vybudované v letech 2011–2012. Stavba této kaple byla z převážné části financována z výtěžku veřejné sbírky, po požáru kaple původní v roce 2010 (v podobě z roku 1897 s původním zvonem a uvnitř novou sochou Panny Marie s růžencem). Znovu posvěcena byla dne 8. července 2012 panem kardinálem Dominikem Dukou, za účasti věřících, zástupců státní správy a široké veřejnosti. Původní zelená kaplička byla postavena již roku 1897 z darů poutníků na místě zjevení Panny Marie v letech 18921895, které údajně měla tehdy čtrnáctiletá Kristina Ringlová.[1]První zjevení se tam odehrálo na sv. Vavřince 10. srpna roku 1892.

Zajímavosti[editovat | editovat zdroj]

Stejné litinové reliéfy se nacházejí v Rokoli, kde jsou reliéfy natřené bíle a svatozáře na nich zlatě, a ve Studánce, kde mají namodralé pozadí a postavy barvy bronzové.[2]

Kaple je vzdálena 333 m od Kaple Panny Marie Lurdské.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Jednotlivá zastavení suchodolské křížové cesty

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]