Křížová cesta (Pohled)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
křížová cesta v poutním areálu Svatá Anna v Pohledu
Kaple křížové cesty u kostela svaté Anny u Pohledu
Kaple křížové cesty u kostela svaté Anny u Pohledu
Základní informace
Lokalizace
Souřadnice
Map
Kód památky20627/6-306 (PkMISSezObrWD) (součást památky poutní areál Svatá Anna)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Křížová cesta v Pohledu na Havlíčkobrodsku se nachází cca 1,7 km severovýchodně od obce na vrchu Kalvárie. Spolu s kostelem Svaté Anny je chráněna jako nemovitá Kulturní památka České republiky.[1]

Historie[editovat | editovat zdroj]

Křížová cesta byla postavena u kostela Svaté Anny. Čtrnáct zděných výklenkových kapliček stojí v kruhu kolem kostela postaveného roku 1824 na místě původní kapličky, vystavěné roku 1731 nad údajně zázračným pramenem.

Voda z pramene obsahuje síru, železo a olovnatý oxid. Roku 1858 nechal hrabě Sylva Taroucca v lese poblíž poutního místa postavit lázeňskou budovu. V blízkosti pramene byla vykopána jáma a položeno dřevěné potrubí do lázeňské budovy. Voda se ohřívala v měděných kotlících a hosté se léčili koupelemi, které byly jehličnaté, anebo rašelinové.

Na jaře roku 1887 studánka vyschla. Nový pramen byl sveden od staré myslivny pod kapličku a studánka byla kolem dokola vyzděna. Z lázeňské budovy byl zřízen hostinec pro letní hosty.

Nedaleko poutního místa byl vztyčen vysoký kříž na bývalém hřbitově, založeném pro oběti moru z roku 1772.[2]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Ústřední seznam kulturních památek České republiky [online]. Praha: Národní památkový ústav [cit. 1958-05-03]. Identifikátor záznamu 131468 : kostel sv. Anny s křížovou cestou. Památkový katalog. Hledat dokumenty v Metainformačním systému NPÚ [1]. 
  2. Vysočina-news.cz: Poutní místo Svatá Anna u Pohledu. Archivováno 27. 4. 2015 na Wayback Machine. Edita Machová, 15.4.2011. Zdroj: František Hladík: Kronika Pohledu.

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • BURACHOVIČ, Stanislav a WIESER, Stanislav. Encyklopedie lázní a léčivých pramenů v Čechách, na Moravě a ve Slezsku. 1. vyd. Praha: Libri, 2001. 456 s. ISBN 80-7277-048-9. S. 309.

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]