Kříž u cesty (Čermná)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kříž u cesty
Základní údaje
Rok vzniku1873
Datum odhalení1873, 1993
Popis
Materiálkámen, zdivo, mramor
Umístění
Umístěníu cesty mezi Čermnou a Novou Vsí nad Odrou
StátČeskoČesko Česko
AdresaČermná (Gross Dittersdorf), vojenský újezd Libavá, okres Olomouc, Olomoucký kraj
Zeměpisné souřadnice
Map
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kříž u cesty (nazývaný také Památník zaniklé obce Čermná) je součástí zaniklé německé vesnice Čermná (Gross Dittersdorf) a nachází se u cesty z Čermné do zaniklé Nové Vsi nad Odrou ve vojenském újezdu Libavá v Oderských vrších v okrese Olomouc v Olomouckém kraji. Kříž se nachází na vydlážděné čtvercové rovině ohraničené ohrádkou z řetězů a kovových sloupků.

Protože se místo nachází ve vojenském prostoru, přístup k němu je obvykle, bez povolení, zakázán. Obvykle jedenkrát je místo a jho okolí přístupné veřejnosti v rámci cyklo-turistické akce Bílý kámen.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Z celé vesnice Čermná, která zanikla s vysídlením německého obyvatelstva a vznikem vojenského prostoru, se zachoval jen tento kamenný kříž. Kříž pochází z roku 1873. V období socialistického Československa byl vyvrácen a poškozen. V roce 1993 byl kříž znovu obnoven za přispění německých rodáků. Z kříže, byl druhotně upraven Památník na zaniklou obec Čermná s přidruženou funkcí pomníku padlých za 1. a 2. světové války. Na kříži je několik nápisů v němčině.[1][2]

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. MACHALA, Jindřich. Kronika Libavska. 6. doplněné. vyd. [s.l.]: Ing. Hana Martínková, 2018. 544 s. ISBN 978-80-260-2270-1. 
  2. památník zaniklé obce Čermná - Památkový Katalog. www.pamatkovykatalog.cz [online]. [cit. 2021-05-22]. Dostupné online. 

Související články[editovat | editovat zdroj]