Kľačianska Magura

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kľačianska Magura
Kľačianska Magura
Kľačianska Magura

Vrchol1367 m n. m.
Poloha
SvětadílEvropa
StátSlovenskoSlovensko Slovensko
PohoříMalá Fatra
Souřadnice
Kľačianska Magura
Kľačianska Magura
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Zdroje k infoboxu
Zdroje k infoboxu
Národní přírodní rezervace
Kľačianska Magura
Kľačianska Magura
Kľačianska Magura
Základní informace
Vyhlášení1976
Nadm. výška1 367 m n. m.
Rozloha204,4700 ha
Poloha
StátSlovenskoSlovensko Slovensko
OkresMartin
UmístěníMalá Fatra
Další informace
Kód303
Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kľačianska Magura (1367 m n. m.) je hora v Malé Fatře na Slovensku. Nachází se v jižní rozsoše vrcholu Suchý (1468 m), od něhož je oddělena Sedlem pod Suchým (1300 m) a dále dvojicí bezejmenných vrcholů a sedel. Z hory vybíhají celkem čtyři další rozsochy. První se táhne severozápadním směrem přes vrchol Lipovská Magura (1101 m) k vrcholu Čierťaž (874 m). Další směřuje k jihozápadu přes sedlo Príslop (1016 m) k vrcholu Nad Kýčerou (1121 m), kde se dělí na dvě větve: západní s vrcholem Panošiná (1022 m) a jižní s vrcholem Kozinec (918 m). Třetí rozsocha směřuje přímo na jih k vrcholu Repiská (811 m) a čtvrtá k jihovýchodu k vrcholu Vinicko (1054 m), kde se dělí na dvě větve: jižní bez výrazného vrcholu a jihovýchodní s vrcholem Jarolím (788 m). Východní svahy hory spadají do doliny Pod Čiernym kameňom, jihovýchodní do Kľačianské doliny, jihozápadní do Mníšie doliny, západní do doliny Hoskora a severozápadní do Pekelné doliny. Celá hora včetně vrcholových partií je porostlá vzrostlým lesem a neposkytuje žádné výhledy. Zdejší příroda je chráněna v rámci národní přírodní rezervace Kľačianska Magura. (204 ha). Na jižních svazích hory se nachází Chata pod Kľačianskou Magurou.

Přístup[editovat | editovat zdroj]

Kľačianska Magura z Malého Kriváně

Na vrchol hory nevedou žádné značené cesty, tudíž je dle návštěvního řádu NP Malá Fatra turisticky nepřístupný. Po východním úbočí prochází zeleně značená trasa v úseku mezi Chatou pod Kľačianskou Magurou a Sedlem pod Suchým.

Chráněné území[editovat | editovat zdroj]

Kľačianska Magura je národní přírodní rezervace v oblasti Malá Fatra. Nachází se v katastrálním území obcí Lipovec, Sučany a Turčianske Kľačany v okrese Martin v Žilinském kraji. Území bylo vyhlášeno v roce 1976 na rozloze 204,47 ha.

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]