Jurské jazero

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Zdroje k infoboxu
Zdroje k infoboxu
Jurské jazero
IUCN kategorie IV (Oblast výskytu druhu)
Základní informace
Vyhlášení30. června 1988
Rozloha27,49 ha
Poloha
StátSlovenskoSlovensko Slovensko
Souřadnice
Jurské jazero
Jurské jazero
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Jurské jezero je přírodní rezervace, kterou spravuje ŠOP - S-CHKO Malé Karpaty.

Předmět ochrany: Společenství březových olšin a horského rašeliniště v Malých Karpatech.

Lokalita[editovat | editovat zdroj]

Nachází se v Svatém Juru, Slovensko v Bratislavském kraji. Území bylo vyhlášeno v roce 1988 na rozloze 27,49 ha. Ochranné pásmo nebylo stanoveno. Rezervace je součástí CHKO Malé Karpaty . Na území rezervace platí 4. stupeň ochrany.

Dějiny[editovat | editovat zdroj]

V minulosti bylo mnoho rašelinišť zničených nebo poškozených vlivem člověka, zejména odvodňováním a těžbou rašeliny. Proto dnes takové území patří na Slovensku mezi nejohroženější biotopy. Snahám o odvodnění se v minulosti nevyhnula ani tato lokalita, už dříve označovaná jako "Jazero". Naštěstí se část rašeliniště zachovala až do 80. let 20. století, kdy bylo území prohlášeno za přírodní rezervaci. V 90. letech byly odvodňovací kanály z větší části zasypány a zároveň byla vybudována hráz na zadržování vody v území.

Přírodní poměry[editovat | editovat zdroj]

Tato lokalita představuje specifický typ mokřady, tzv. Oligotrofní rašeliniště, které je výsledkem kombinace vhodné morfologie terénu a geologické skladby podloží. Rozsáhlá terénní sníženina soustřeďuje vodu ze srážek a žulové podloží způsobuje kyselou reakci vody a půdy. Tyto faktory umožňují výskyt mechů rašeliníku Sphagnum sp. přičemž z jejich odumřelých částí vzniká rašelina.

Množství srážkové vody a doba zaplavení území během roku závisí na srážkových poměrech. Nejvíce vody bývá zpravidla na jaře, po roztátí sněhu. Později v sezóně voda většinou vyschne. V Malých Karpatech se rašeliniště tohoto typu v současnosti vyskytují pouze na dvou místech. Kromě Jurského jezera je to ještě přírodní rezervace Nad Šenkárkou, která se nachází na hřebeni pohoří nad Limbachu.

Související články[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Jurské jazero na slovenské Wikipedii.


Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]