Juro Surowin

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Juro Surowin
Narození15. ledna 1831
Hannover
Úmrtí15. prosince 1904 (ve věku 73 let)
Christiania
Místo pohřbeníGronau
PseudonymGirenas
Povoláníbásník, překladatel, novinář, jazykovědec a spisovatel
Alma materUniverzita v Göttingenu
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Seznam dělSouborném katalogu ČR
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Juro Surowin, vlastním jménem Georg Julius Justus Sauerwein (15. ledna 1831 Hannover16. prosince 1904 Kristiania, dnes Oslo) byl německý publicista, jazykovědec a humanista, který se za německého císařství stal ochranitelem menšinových jazykůdolnolužičtiny v braniborské Dolní Lužici a litevštiny ve východpruské Malé Litvě. Psal ve 30 a hovořil 62 jazyky. V různé míře znal na 200 různých jazyků a dialektů.

Životopis[editovat | editovat zdroj]

Jeho otec byl luteránský pastor v Hannoveru. V letech 18431848 navštěvoval mladý Sauerwein gymnázium a v 17 letech začal studovat na univerzitě v Göttingenu lingvistiku a teologii. Svá studia však v roce 1851 předčasně ukončil, aniž dosáhl akademického titulu. Ve svých 24 letech vydal anglicko-turecký slovník. V roce 1873 obdržel čestný doktorát univerzity v Göttingenu.

V letech 18521860 se živil jako soukromý učitel. Nejprve ve Walesu, kde seznámení s velšskou kulturou a britským pojetím svobody ovlivnilo jeho budoucí zaměření na kulturní a výchovnou činnost. Roku 1857 získal místo soukromého učitele princezny Alžběty zu Wied, jež se později stala rumunskou královnou.

Později si vydělával jako jazykový poradce v Britské a zahraniční biblické společnosti. V letech 18571896 pro ni kontroloval a upravoval tucet překladů a překládal části Starého zákona do malgaštiny a Evangelium podle Jana do kabylštiny.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Georg Sauerwein na anglické Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]