Juraj Králik

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Juraj Králik
Narození16. května 1963 (60 let)
Bratislava
Povolánífotograf a malíř
Seznam děl v databázi Národní knihovny
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Juraj Králik (* 16. květen 1963, Bratislava) je slovenský výtvarník, který svá díla prezentoval v Evropě, Americe, Asii a Austrálii.

Životopis[editovat | editovat zdroj]

Juraj Králik je vystudovaný fotograf, v letech 19781982 studoval na Škole uměleckého průmyslu v Bratislavě, následně studoval obor fotografie na Akademii múzických umění v Praze. Absolvoval v roce 1988. V roce 1990 se stal spoluzakladatelem agentury Oko a v roce 1993 grafického studia Rabbit & Solution.

Na uměleckou scénu vstoupil díly vytvořenými z vojenských odznaků. Od roku 2000 pracoval s tenistkou Martinou Navrátilovou, na společném projektu Art Grand Slam.[1] Velkorozměrová plátna, která vznikla barevnými otisky tenisových míčků, byla prezentována v roce 2005 v Galerii Danubiana v Čunovu a následně kromě jiných míst i v Praze, Londýně, Paříži, americkém New Orleans, australském Perthu a asijském Hongkongu.

V lednu 2010 představil v Galerii SPP nový výtvarný cyklus, Many & Lóve.[2] Velkorozměrové obrazy vytvořil z již neplatných haléřových mincí české měny, které obdržel od guvernéra Národní banky Slovenska, Ivana Šramka. Na velkorozměrových plochách z mincí zobrazil kromě jiných i amerického prezidenta Baracka Obamu nebo vůdce organizace Al-Káida, Usámu bin Ládina.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Juraj Králik (výtvarník) na slovenské Wikipedii.

  1. Art Grand Slam Oficiální stránka projektu. www.artgrandslam.org [online]. [cit. 2014-05-04]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2015-09-29. 
  2. Kurátor výstavy Dušan Kállay o výstave Many & Lóve[nedostupný zdroj]