Juraj Čup

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Juraj Čup
SkladatelJosef Ceremuga
LibretistaJosef Ceremuga
Počet dějství1 (+ prolog)
Originální jazykčeština
Literární předlohaKarel Čapek: Balada o Juraji Čupovi
Datum vzniku1958–1960
Premiéra(v rozhlase) 27. dubna 1963, Československý rozhlas Ostrava / (scénicky) 22. března 1986, Ostrava, Státní divadlo Ostrava
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Juraj Čup je jednoaktová opera s prologem českého skladatele Josefa Ceremugy. Libreto napsal skladatel podle povídky Karla Čapka Balada o Juraji Čupovi z jeho sbírky Povídky z druhé kapsy, přičemž prolog ve formě melodramu, popisující Podkarpatskou Rus a její lid, doplnil podle díla Ivana Olbrachta.[1][2][3]

Uvedl ji nejprve Československý rozhlas dne 27. dubna 1963 v podání souboru Krajského oblastního divadla v Olomouci. Na konci 70. století, kdy Ceremuga působil jako umělecký náměstek ředitele v nakladatelství Panton, byla pořízena a vydána i LP nahrávka opery.[3] První divadelní inscenaci Juraje Čupa nakonec připravilo Státní divadlo Ostrava a premiéra se konala 22. března 1986.[1][4]

Osoby a první obsazení[editovat | editovat zdroj]

osoba hlasový obor rozhlasová premiéra (7. dubna 1963)[5] scénická premiéra (22. března 1986)[4]
Kapitán Havelka bas Dalibor Jedlička Jaroslav Kosec / Vladimír Mach
Juraj Čup bas Vladimír Jedenáctík Miloslav Podskalský
Marina soprán Vlasta (Preislerová-)Ployharová Eva Böhmová
starosta baryton Čeněk Mlčák Jiří Čep
dudáš tenor Lubomír Procházka Jaroslav Hlubek
hospodský baryton Čeněk Mlčák Jiří Paderta
Kroupa, četník (strážník) tenor Lubomír Procházka Lubomír Procházka
četník (strážník) bas Dalibor Jedlička
první žena soprán Amálie Kadlčíková-Braunová
druhá žena Alena Mlčáková
cikánka taneční role Alice Kvasnicová
hlas v prologu mluvená role Zdeněk Štěpánek Miloslav Holub
Hosté v hostinci; obyvatelé Volovy Lehoty
Dirigent: Jiří Kareš Václav Návrat
Režie: Rudolf Málek
Scéna: Alexander Babraj
Kostýmy: Eliška Zapletalová
Choreografie: Albert Janíček

Děj opery[editovat | editovat zdroj]

Zatímco kolem zuří sněhová bouře, v krčmě v Jasině popíjí četnický strážmistr Havelka. Hudba a tanec cikánky v podnapilém muži vzbuzují extázi i světabol. U hostince se objeví Rusín, který s ním musí hovořit, ale Havelka ho nechává stát před krčmou až do rána. Teprve tehdy ho vyslechne. Rusín se jmenuje Juraj Čup a přišel ze vzdálené osady Volovy Lehoty ohlásit vraždu své sestry Mariny, kterou sám spáchal, prý z Božího příkazu. Rusínova prostá důstojnost a představa, že musel projít tak dalekou cestu sněhovou bouří, aby se udal, na strážmistra silně zapůsobí. Na lyžích a v doprovodu strážníka Kroupy se vydává sněhem do Volovy Lehoty. Po nesmírně obtížné cestě dorazí na místo a dozví se, co se událo.

V noci vzbudilo starostu osady škrábání na dveře, za nimiž našel smrtelně zraněnou Marinu. Starosta ji uložil na lavici, pak přivedl všechny muže a ptal se Mariny na jednoho každého, zda ji zabil on. Marina naposledy vydechla dříve, než starosta dospěl k jejímu bratrovi Juraji Čupovi, ale ten se na otázku vznesenou k mrtvé Marině přiznal sám. Starosta mu nato uložil, aby se okamžitě vydal do Jasini a ohlásil se četníkům.

Ukáže se, že vražda měla prozaický důvod – Juraj Čep ukradl Marině peníze, které jí její muž poslal z Ameriky. Přesto strážmistr Havelka odchází ohromen houževnatostí a mravní silou rusínského lidu.

Instrumentace[editovat | editovat zdroj]

Tři flétny, dva hoboje, dva klarinety, dva fagoty, čtyři lesní rohy, dvě trubky, tři pozouny, tympány, bicí souprava, celesta, harfa, smyčcové nástroje (housle, violy, violoncella, kontrabasy).[2]

Nahrávky[editovat | editovat zdroj]

  • 1963 (nahrávka Čs. rozhlasu Ostrava, LP 1980 Panton 8116 0161) Zpívají: (kapitán Havelka / strážník) Dalibor Jedlička, (Juraj Čup) Vladimír Jedenáctík, (starosta / hospodský) Čeněk Mlčák, (strážník Kroupa / dudáš) Lubomír Procházka, (Marina) Vlasta Ployharová, (první žena) Amálie Kadlčíková-Braunová, (druhá žena) Alena Mlčáková. Vypravěč: Zdeněk Štěpánek. Sbor a orchestr Krajského oblastního divadla v Olomouci řídí Jiří Kareš.[5]
  • 197? (LP 1980 Panton 8116 0161) Zpívají: Jan Kyzlink, Čeněk Mlčák, Pavel Červinka, Lubomír Procházka, Karel Průša, Jozef Ábel, Viera Braunová, Slavoj Kramoliš, Emilie Jirglová, Marika Jurčíková. Vypravěč: Rudolf Hrušínský. Sbor a orchestr Janáčkovy filharmonie Ostrava řídí Jiří Kareš.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b JANOTA, Dalibor; KUČERA, Jan P. Malá encyklopedie české opery. Praha, Litomyšl: Paseka, 1999. ISBN 80-7185-236-8. S. 110. 
  2. a b Josef Ceremuga: Juraj Čup [online]. Praha: Dilia [cit. 2018-01-14]. Dostupné online. 
  3. a b SOBOTKA, Mojmír. Ceremuga, Josef. In: MACEK, Petr. Český hudební slovník osob a institucí. Brno: Ústav hudební vědy Filozofické fakulty Masarykovy univerzity, 2015. Dostupné online. Archivováno 20. 6. 2020 na Wayback Machine.
  4. a b Juraj Čup [online]. Praha: Institut umění – Divadelní ústav [cit. 2018-01-14]. Dostupné online. 
  5. a b Archiv rozhlasu – Databáze hudebních snímků – Josef Ceremuga: Juraj Čup [online]. Praha: Český rozhlas [cit. 2018-01-14]. Dostupné online. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • JANOTA, Dalibor; KUČERA, Jan P. Malá encyklopedie české opery. Praha, Litomyšl: Paseka, 1999. ISBN 80-7185-236-8. S. 110.