Jugoexport (budova)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Budova v roce 2015.

Jugoexport je název budovy ve které v socializmu sídlila společnost stejného názvu. Nachází se v hlavním městě Srbska, v Bělehradě, v blízkosti Náměstí republiky, na Kolarčevě ulici. V současné době je chráněná jako kulturní památka.

Pětipatrová rohová budova vznikla v duchu tehdy v místně populárním stylu akademismu. Nápadné na ní je především ornamentální provedení fasády, která má četné plastiky a sochy. Na nich se podílela řada umělců, včetně českého sochaře Karla Pavlíka nebo srbského sochaře italského původu, Giuseppe Pino Grassiho. Sochy představují Atlase držícího zeměkouli, muže s tradičními čepicemi šajkača, lvy apod.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Budova byla původně navržená pro bělehradskou pobočku Jugoslávské banky. Stavební práce na budově byly zahájeny v roce 1920; byla dokončena v roce 1923 podle návrhu českého architekta Jaroslava Prchala vedousího architekta stavební firmy Matěja Blecha, která v oblasti Balkánu působila ještě před první světovou válkou.

Po znárodnění soukromých podniků v roce 1947[1] byla budova dána do užívání společnosti Jugoexport. Pro ten sloužila až do roku 2001, kdy firma zkrachovala. Vlastníkem byl stát, který nebyl schopen stavbu dlouhou dobu prodat.[2] Důvodem byl její špatný technický stav, zastaralost a vysoké provozní náklady. V roce 2016 stavbu koupil srbský podnikatel Petar Matijević a měla být přebudována na čtyřhvězdičkový hotel.[1] Stavební práce na adaptaci objektu byly zahájeny v roce 2017 a pokračovaly v následujících letech. Byl otevřen jako Hotel Centar.

Reference[editovat | editovat zdroj]

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Bakalářská práce Vojtěch Odcházel: Matěj Blecha (1861–1919): Architekt a stavební velkopodnikatel
  • Generalni plan Beograda 1923: Кomparacija planiranog i ostvarenog