Juanita Castro

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Juanita Castro
Rodné jménoJuana de la Caridad Castro Ruz
Narození6. května 1933
Birán
Úmrtí4. prosince 2023 (ve věku 90 let)
Miami
Povoláníobchodnice a disidentka
ZaměstnavatelÚstřední zpravodajská služba
RodičeÁngel Castro y Argiz a Lina Ruz González
PříbuzníRamón Castro Ruz, Fidel Castro, Raúl Castro a Emma Castro (sourozenci)
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Juana de la Caridad (Juanita) Castro Ruz (6. května 1933 Birán, Kuba4. prosince 2023 Miami, Florida, USA[1]) byla sestra kubánských prezidentů Fidela Castra a Raúla Castra. Nejprve podporovala Kubánskou revoluci, s dalším vývojem situace však zásadně nesouhlasila a později se stala agentkou CIA. Od roku 1964 žila ve Spojených státech amerických.

Životopis[editovat | editovat zdroj]

Juanita se narodila jako čtvrté ze sedmi dětí Ángela Castra a Liny Ruz González. Jejími sourozenci jsou nebo byli: bratři Ramón (1924–2016),[2] Fidel (1926–2016), Raúl a sestry Angelita (1923–2012), Enma a Agustina.

Juanita byla stejně jako ostatní sourozenci aktivní stoupenkyní Kubánské revoluce. Později se však cítila zrazena politikou komunistů. Fidelovy a Raúlovy představy o budoucím vývoji země se střetly se zájmy vlastní rodiny. Prosazovali např. agrární reformu, s níž naprosto nesouhlasil bratr Ramón, který se staral o rodinný majetek.

I podle Juanity Fidel zradil své ideály, když se obrátil ke komunismu a Sovětskému svazu. „Vystřízlivěla jsem, když jsem spatřila všechnu tu nespravedlnost,“ uvedla. Podle svých slov se snažila pomáhat lidem pronásledovaným režimem, v roce 1963 jí byla nabídnuta spolupráce s CIA.[3]

V roce 1964 Kubu opustila a nejprve pobývala u sestry Enmy v Mexiku. Tam svolala tiskovou konferenci, na níž uvedla: „Nemůžu dál zůstat lhostejná k tomu, co se děje v mé zemi... Moji bratři Fidel a Raúl z ní udělali obrovské vězení obklopené vodou. Lidé jsou přibiti na kříž trápení vnucený mezinárodním komunismem.“

Juanita mluvila naposledy s Fidelem v Havaně v roce 1963 poté, co zemřela jejich matka. S Raúlem se viděla několik dní předtím, než odešla roku 1964 do exilu. S ostatními sourozenci, kteří (s výjimkou Enmy žijící v Mexiku) zůstali na Kubě, je přitom v kontaktu.[3]

Později v USA se Juanita politickým aktivitám již nevěnovala a nepatřila mezi čelné představitele kubánské exilové komunity. Až do odchodu do důchodu v roce 2007 vedla v Miami lékárnu.

Na pohřeb svého bratra Fidela v roce 2016 odmítla přijet. Uvedla nicméně, že cítí smutek, a mrzela ji neúcta na Floridě žijících Kubánců, kteří Castrovo úmrtí vyšli oslavovat do ulic.[4]

Dílo[editovat | editovat zdroj]

  • CASTRO, Juanita, COLLINS, Maria Antonieta: Fidel, Raúl. Moji bratři: Utajené dějiny, 2009

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Muere en Miami JuanitCastro, hermana de Fidel Castro. www.univision.com [online]. 2023-12-04 [cit. 2023-12-04]. Dostupné online. (španělsky) 
  2. Zemřel nejstarší z revolučního klanu Castrů, Ramónovi bylo 91 let. iDNES.cz [online]. 2016-2-24. Dostupné online. 
  3. a b Špion v rodině. Sestra diktátora Castra donášela CIA. Aktualne.cz [online]. 2009-10-26. Dostupné online. 
  4. FAJNOR, Jakub. Castrova sestra na pohřeb nepřijede. Před 51 lety utekla, prý bránila ‚červy‘. Lidovky.cz [online]. 2016-11-30. Dostupné online.