Juan Corona

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Juan Vallejo Corona
Základní údaje
Datum narození7. února 1934
Místo narozeníAutlán de Navarro
Datum úmrtí4. března 2019 (ve věku 85 let)
Místo úmrtíYuba City
Oběť
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Juan Corona ve svých 77 letech.

Juan Vallejo Corona (7. února 19344. března 2019) byl mexický sériový vrah, který byl odsouzen za vraždy 25 farmářů. Oběti byly nalezeny v mělkých hrobech v broskvoňovém sadu podél řeky Feather River v Sutter County v Kalifornii ve Spojených státech v roce 1971. V té době patřil tento případ k nejznámějším v USA. Až do nalezení obětí Deana Corlla dva roky po jeho odsouzení byl Corona nejaktivnějším sériovým vrahem v Americe. Corona byl v roce 1973 odsouzen za 25 vražd prvního stupně. Odvolací soud v roce 1978 zrušil rozsudek na základě neschopnosti obhajoby a nařídil nový proces. Avšak v roce 1982 byl shledán vinným. Byl odsouzen k odnětí svobody na doživotí a zemřel v roce 2019 přirozenou smrtí.

Život[editovat | editovat zdroj]

Juan Corona se narodil v Autlánu v Jaliscu v Mexiku 7. února 1934. V roce 1950 se ve svých 16 letech přestěhoval do Spojených států do Sacramento Valley. Po třech letech se přestěhoval do Yuba City na popud svého nevlastního bratra Natividada a našel si práci na místním ranči. V roce 1953 si vzal Gabrielu E. Hermosillovou. Se svou následující manželkou Glorií I. Morenovou měl 4 dcery.

Na konci prosince roku 1955 jeho město zasáhla jedna z nejničivějších povodní v historii Severní Kalifornie. Voda prorazila místní přehradu, zaplavila 400 kilometrů čtverečních a zabila 74 lidí. Tato událost nejspíše u Corony spustila epizodu schizofrenie. Dne 17. ledna 1956 byl hospitalizován v DeWitt State Hospital v Kalifornii, kde byl diagnostikován s paranoidní schizofrenií. Corona následně prošel rozšířenou šokovou terapií. Po třech měsících byl poslán do Mexika a prohlášen vyléčeným.

V roce 1962 se vrátil do USA, kde začal pracovat na svém alkoholismu. Kromě svých epizod schizofrenie a sklonům k násilí byl Corona považován za pracovitého člověka. V roce 1970 byl znovu přijat do DeWitt State Hospital. Po roce požádal o invalidní důchod, jeho žádost však byla zamítnuta.

Oběti[editovat | editovat zdroj]

Všechny jeho oběti byli muži bílé pleti ve věku od 47 do 64 let. Většina z nich měla zápis v trestním rejstříku a všichni kromě jednoho byli pobodáni nebo rozsekáni nožem či mačetou.

Důkazy[editovat | editovat zdroj]

V květnu 1971 si místní farmář všiml čerstvě vykopané jámy v jeho broskvoňovém sadu, která byla následující den zakopána. V této jámě bylo následně nalezeno pobodané a rozsekané mužské tělo. V jednom z hrobů se nalezly dvě účtenky za maso s podpisem Corony. V dalších dvou se nalezly bankovní dokumenty, kde bylo jméno i adresa Juana Corony. Tyto důkazy výrazně pomohly s vyšetřováním. Jeden ze svědků později vypověděl, že jedna z obětí byla naposledy viděna s Coronou v jeho dodávce.

Ráno 26. května vkročila policie do jeho domu, který prohledala a Coronu zatkla. V domě se nalezly nože od krve, mačeta, pistole, krvavé oblečení a seznam 34 lidí obsahující 7 již známých obětí. Corona přijímal zaměstnance a mnoho z nich ubytovával právě na ranči, kde se nalezla většina obětí.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Juan Corona na anglické Wikipedii.


Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]