Josef Sosel

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Josef Sosel
Josef Sosel (cca 1870)
Josef Sosel (cca 1870)
Narození19. března 1818
Benešov nad Ploučnicí
Rakouské císařstvíRakouské císařství Rakouské císařství
Úmrtí13. května 1887 (ve věku 69 let)
Cedar Rapids, Iowa
Spojené státy americkéSpojené státy americké Spojené státy americké
Národnostčesko-americká
Povoláníprávník, notář, politický emigrant
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Josef Sosel (anglicky Joseph Sosel, 19. března 1818 Benešov nad Ploučnicí13. května 1887 Cedar Rapids, Iowa) byl česko-americký právník, notář a pojišťovací agent, účastník revolučního dění roku 1848 v Rakouském císařství, a politický emigrant posléze dlouhodobě působící ve Spojených státech. Je uváděn jako druhý českoamerický právník.

Život[editovat | editovat zdroj]

Mládí[editovat | editovat zdroj]

Narodil se ve městě Benešov nad Ploučnicí pobíž Děčína v severních Čechách. Studoval práva na Karlo-Ferdinandově univerzitě v Praze. V roce 1848 se zúčastnil revolučního dění v Praze, které vyvrcholilo tzv. Pražským červnovým povstáním, a bojoval na barikádách s Windischgrätzovým vojskem v ulicích města. Po porážce povstání se mu za dramatických okolností podařilo tajně opustit území Rakouského císařství, údajně se měl ukrýt do prázdného pivního sudu.[1] Následně se rozhodl, podobně jako řada dalších uprchlých revolucionářů po roce 1848 a 1849, emigrovat Spojených států.

V USA[editovat | editovat zdroj]

Po příjezdu do New Yorku okolo roku 1849 se zde na čas usadil, mj. s podporou zdejší vznikající české komunity. Příliš se mu zde však nedařilo, v dalších letech odešel žít na americký Středozápad, tj. území místy kontrolovaná domorodými americkými kmeny. Roku 1864 se přestěhoval do Cedar Rapids v Iowě, rovněž města s již rozsáhlou českou krajanskou komunitou, kde si pak v české čtvrti Little Bohemia[2] zřídil právnickou praxi. Rovněž pak začal působit také jako notář nebo pojišťovací agent. Tu zde pak provozival po dobu okolo tří desítek let. Po jistou dobu byl jeho společníkem právník Jakub Černý. Především byl v právních záležitostech nápomocen právě zdejším českým krajanům.

Jeho dcery se staly učitelkami a posléze působily jako učitelky v českých školách v Cedar Rapids.

Není zcela jasné, zda se právnickou profesí Sosel zabýval ještě před svým příchodem do Iowy. Prvním doloženým českoamerickým právníkem v USA je potom jistý František Koláčník (či K. Koláčník), který roku 1862 začal působit jako právník v Chicagu.[3]

Úmrtí[editovat | editovat zdroj]

Josef Sosel zemřel 30. května 1887 v Cedar Rapids, Iowa ve věku 69 let a byl zde patrně také pohřben.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. JR, Miloslav Rechcigl. Beyond the Sea of Beer: History of Immigration of Bohemians and Czechs to the New World and Their Contributions. [s.l.]: AuthorHouse 1340 s. Dostupné online. ISBN 978-1-5462-0237-0. (anglicky) Google-Books-ID: Az0_DwAAQBAJ. 
  2. RASDAL, Dave. Czech Village & New Bohemia: History in the Heartland. [s.l.]: Arcadia Publishing 192 s. Dostupné online. ISBN 978-1-4671-1761-6. (anglicky) Google-Books-ID: 5DSACwAAQBAJ. 
  3. COUPERFIELD, David Š. Deníky Amerického krumpáče. [s.l.]: Naše vojsko 340 s. Dostupné online. ISBN 978-80-206-0632-7. Google-Books-ID: _aFyAAAAMAAJ. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • ČAPEK, Tomáš. Naše Amerika: (Kritické posouzení hospodářského a sociálního stavu a politické, církevní, národní a spolkové činnosti amerických Čechů a Slováků se zřetelem ke všem americkým Slovanům : Statistický přehled stěhování amerických Čechů a Slováků. V Praze: Národní rada československá, 1926. s. 486.
  • ČAPEK, Tomáš. The Čechs (Bohemians) in America: a study of their national, cultural, political, social, economic and religious life. Boston: New York: Houghton Mifflin Company, 1920. s. 85.
  • HABENICHT, Jan. Dějiny Čechův amerických. St. Louis: Hlas, [1904-1910]. s. 335-336.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]