Josef Rosenberg

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Josef Rosenberg
Josef Rosenberg (okolo r. 1910)
Josef Rosenberg (okolo r. 1910)
Narození4. října 1849
Jilemnice Rakouské císařstvíRakouské císařství Rakouské císařství
Úmrtí18. září 1915 (ve věku 65 let)
Poděbrady Rakousko-UherskoRakousko-Uhersko Rakousko-Uhersko
Místo pohřbeníVinohradský hřbitov
BydlištěKrálovské Vinohrady
Národnostčeská
Povolánípředseda Českého klubu automobilistů, stavební podnikatel
OceněníŘád Františka Josefa
ChoťAnna Rosenbergová (roz. Vybíralová)
Funkcepředseda
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Josef Rosenberg (4. října 1849 Jilemnice18. září 1915 Poděbrady[1]) byl český stavitel, architekt, pivovarník, podnikatel, automobilista a první předseda Českého klubu automobilistů (pozdějšího Autoklubu Republiky československé), se sídlem v Praze. Byl významnou postavou a průkopníkem automobilismu a jedním z prvních majitelů osobního automobilu v českých zemích.

Život[editovat | editovat zdroj]

Mládí[editovat | editovat zdroj]

Narodil se v Jilemnici v Podkrkonoší. Získal technické vzdělání a posléze na Královských Vinohradech vybudoval úspěšnou stavební firmu specializující se na budování průmyslových staveb, zejména pivovarů.[2] Je uváděn jako stavební rada v Jihlavě a Praze. Jeho firma provedla mj. roku 1890 modernizaci pivovaru v Libni.[3]

Své průmyslové plány vystavoval rovněž na Zemské jubilejní výstavě konané roku 1891 v Praze.[4]

Český klub automobilistů[editovat | editovat zdroj]

Byl nadšeným motoristou a propagátorem tohoto nového sportovního odvětví prudce se rozvíjejícího od 90. let 19. století. Podnikání mu navíc zajistilo potřebné finanční zázemí. Okolo roku 1900 se stal jedním z prvních majitelů osobního automobilu v Čechách. V únoru 1904 se podílel na založení Českého klubu automobilistů, Na první valné hromadě klubu v únoru 1904 byl zvolen prvním předsedou.[5] Jen několik měsíců poté došlo, především díky jeho iniciativě, na Žofíně k založení Českého klubu automobilistů, jehož se Rosenberg stal předsedou, a do funkce prvního místopředsedy pak zasedl bankéř Emil Miřička. Spolek se záhy sloučil s motocyklovým spolkem Český klub motocyklistů. V době založení klubu proběhla na Žofíně s výstavou dvou automobilových šasí a dvou automobilů v majetku Rosenberga a dále p. Formánka.

V klubu byla sdružena řada průkopníků motorismu v českých zemích, včetně Václava Klementa, klub se rovněž podílel na organizaci prvních motoristických závodů. Jeho členové mj. deklarovali záměr zakládat síť míst s možností dokoupení pohonných hmot, ze kterých se posléze stala síť čerpacích stanic.[6]

Hrobka rodiny Josefa Rosenberga na Vinohradském hřbitově

Věnoval se mj. publikační činnosti o pivovarnictví a motorismu,[7] roku 1904 např. v Národních listech uveřejnil článek o riskantnosti rychlé automobilové jízdy.

Byl členem České národní strany svobodomyslné (mladočeši).[8] Za jeho pracovní zásluhy mu byl udělen Řád Františka Josefa.

Úmrtí[editovat | editovat zdroj]

Zemřel 18. září 1915 při ozdravném pobytu v lázních Poděbrady ve věku 65 let. Byl pohřben v rodinné hrobce na Vinohradském hřbitově.[9]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. SOA Praha, Matrika zemřelých Poděbrady 73, s. 81
  2. Komenského slovník naučný. Praha: Nakl. a vydavatelství Komenského slovníku naučného, 1938. S. Svazek IX. s. 417. 
  3. POLÁK, Milan. Pražské pivovárky a pivovary. [s.l.]: Libri 264 s. Dostupné online. ISBN 978-80-7277-193-6. Google-Books-ID: uxbxAAAAMAAJ. 
  4. Jubilejní výstava zemská království českého: v Praze 1891. [s.l.]: F. Šimáček 988 s. Dostupné online. Google-Books-ID: SJ5qykpk3AsC. 
  5. ÚNOR 1904 – ZALOŽEN ČESKÝ KLUB MOTOCYKLISTŮ | Autoklub České republiky. www.autoklub.cz [online]. 2019-02-21 [cit. 2021-07-15]. Dostupné online. 
  6. Benzina v proměnnách času (PDF)
  7. Příspěvek k dějinám českého pivovarnictví. [s.l.]: Nákl. Výstvaního výboru Odboru pivovarnického 242 s. Dostupné online. Google-Books-ID: dw5DAQAAMAAJ. 
  8. Stručný památník Klubu národní strany svobodomyslné na oslavu pětadvacetileté činnosti 1873-1898. [s.l.]: nákladem klub národní strany svobodomyslné 112 s. Dostupné online. 
  9. Josef Rosenberg 1849 - 1915 BillionGraves Record. BillionGraves [online]. [cit. 2022-01-10]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]