Josef Kuthan

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Josef Kuthan
Narození26. ledna 1934 (90 let)
Praha
Povoláníchemik
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Prof. Ing. Josef Kuthan, DrSc. (* 26. ledna 1934 Praha) je český chemik, člen New York Academy of Sciences, Spektroskopické společnosti Jana Marka Marci a Českého rybářského svazu, nositel stříbrné medaile Slovenské vysoké školy technické v Bratislavě.

Život[editovat | editovat zdroj]

Absolvoval Vysokou školu chemicko-technologickou v Praze, obor organická chemie, zde obhájil dvě disertace a získal vědecké hodnosti CSc. a DrSc. Zabýval se zde syntézou organických sloučenin, souvislostmi jejich molekulové struktury s reaktivitou, elektrochemií organických látek, molekulovou spektroskopií a kvantovou organickou chemií. Na Chemickém ústavu Friedrich-Schiller Universität Jena experimentálně studoval organické sloučeniny s luminiscenčními vlastnostmi a na Ústavu chemie Universität Freiburg i. Br. přednášel organickou elektrochemii. Je autorem a spoluautorem 250 původních vědeckých sdělení, 31 patentů i několika učebnic a odborných monografií. Byl spoluorganizátorem a přednášejícím na několika mezinárodních i vnitrostátních odborných sympoziích věnovaných heterocyklickým sloučeninám. Napsal a přeložil do češtiny několik knih a zveřejnil desítky článků v oblasti sportovního rybářství.

Na Ústavu organické chemie Vysoké škole chemicko-technologické v Praze pracoval jako odborný asistent, po habilitaci jako docent a po jmenovacím řízení jako profesor. Vedl základní laboratorní cvičení v organické chemii, diplomanty a doktorandy v témže oboru. Zastával akademické funkce proděkana a prorektora. Přednášel základní kurz organické chemie a předmět Určování struktur organických látek fyzikálními metodami. Je spoluzakladatelem Chemické olympiády mládeže spolu se Stanicí mladých přírodovědců Praha-Smíchov.

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • KDO JE KDO v České republice na přelomu 20. století, str. 331, Agentura Kdo je kdo, 1994–1998
  • KDO JE KDO Osobnosti české současnosti, str. 357, Agentura Kdo je kdo 1992–2000
  • Kuthan, Josef, *26.1.1934, český organický chemik - CoJeCo - www.cojeco.cz/index.php?detail=1&id_desc=396199...Kuthan...
  • Josef Kuthan - Microsoft Academic Search
  • 100 Most-Cited Articles - American Chemical Society Publications
  • Úvod do fyzikálních metod organické chemie
  • Josef Kuthan - Život nejen s chemií. Vydavatelství MAC, spol. s.r.o., Praha 2015

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Web: https://organochemik4.webnode.cz/