Josef Kratochvíl (teolog)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Amplissimus Dominus
Jeho Milost P. Mgr. Josef Kratochvíl
děkan Královské stoliční kapituly sv. Petra a Pavla v Brně
Církevřímskokatolická
Provinciemoravská
MetropoleOlomouc
Diecézebrněnská
SídloBrno
ZnakZnak
Svěcení
Kněžské svěcení29. 7. 1900
Vykonávané úřady a funkce
Zastávané úřady
Osobní údaje
Datum narození18. března 1876
Místo narozeníOslavice, Rakousko-UherskoRakousko-Uhersko Rakousko-Uhersko
Datum úmrtí6. května 1968
Místo úmrtíBrno, ČeskoslovenskoČeskoslovensko Československo
Místo pohřbeníÚstřední hřbitov v Brně
Národnostmoravská
Povolání
Církevní heraldika
Církevní heraldika
Římskokatolický duchovní
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Josef Kratochvíl (18. března 1876 Oslavice6. května 1968 Brno) byl moravský římskokatolický duchovní, papežský prelát, kapitulní vikář brněnské diecéze, děkan a první prelát Královské stoliční kapituly u sv. Petra a Pavla v Brně.

Životopis[editovat | editovat zdroj]

Studoval bohosloví v Brně, na kněze byl vysvěcen v roce 1900. Po vysvěcení působil jako kaplan v Boskovicích, později v kostele svaté Maří Magdaleny v Brně. Od roku 1904 byl kaplanem v petrovském dómě a vyučoval náboženství. V letech 1910–1914 studoval práva a teologii v Římě, kde získal titul doktora teologie. Po návratu z římských studií zastával funkci biskupského sekretáře.

V roce 1924 ho brněnský biskup Norbert Klein jmenoval kanovníkem královské stoliční kapituly v Brně a také biskupským kancléřem. V roce 1939 byl zatčen jako rukojmí v akci Abrecht der Erste a vězněn v Brně na Špilberku. Vzhledem ke svému věku byl spolu s nejstaršími zatčenými rukojmími po několika týdnech propuštěn. Po úmrtí sídelního biskupa Josefa Kupky v roce 1941 byl jmenován kapitulním vikářem brněnské diecéze. Tuto funkci vykonával až do poválečného jmenování nového biskupa Karla Skoupého v roce 1946. Poté, co byl tento biskup komunistickými orgány internován a nemohl vykonávat biskupskou službu, zastával Josef Kratochvíl od roku 1953 až do své smrti funkci kapitulního vikáře opět.[1] Zemřel 6. května 1968, poslední rozloučení se konalo o týden později v brněnské katedrále. Pohřben byl na Ústředním hřbitově v Brně. [2]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. KOLOUCH, František. Internace biskupů Josefa Hloucha a Karla Skoupého v době komunismu. Praha, 2015. 242 s. disertační práce práce. Univerzita Karlova v Praze Pedagogická fakulta Katedra dějin a didaktiky dějepisu. Vedoucí práce Doc. PhDr. Alena Míšková, Ph.D.. Dostupné online.
  2. DAVIDOVÁ, Veronika. Úcta k zemřelým jako projev víry a lásky. Brno, 2019. 70 s. diplomová práce. MASARYKOVA UNIVERZITA PEDAGOGICKÁ FAKULTA Katedra dějepisu. Vedoucí práce Mons. ThLic. Václav Slouk. Dostupné online.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Josef KratochvílEncyklopedii dějin města Brna